mam zadanie do rozwiazania
W trójkacie ABC miara kata ABC jest równa 150° a bok AC ma długość 4. Oblicz długość promienia opisanego na tym trójkącie
mam jeszcze 2 zadanie
podstawa trójkąta równobocznego =4 środek okręgu opisanego na tym trójkącie dzieli jedną z wysokości trójkąta na odcinki których stosunek wynosi 3:5. oblicz długość ramienia trójkąta
Oblicz długość promienia
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 18 wrz 2006, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 1 raz
Oblicz długość promienia
Ostatnio zmieniony 16 sty 2007, o 15:00 przez shocker1988, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ziom Ziomisław
- Użytkownik
- Posty: 255
- Rejestracja: 12 sty 2006, o 21:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: I LO Inowrocław
- Pomógł: 20 razy
Oblicz długość promienia
Z tw. sinusów masz:
R=\(\displaystyle{ \frac{4}{2*sin(180°-30°)}}\)
Dalej powinieneś dać sobie radę
R=\(\displaystyle{ \frac{4}{2*sin(180°-30°)}}\)
Dalej powinieneś dać sobie radę
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 18 wrz 2006, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 1 raz