witam, mam problem z obliczeniem pola równoległoboku przedstawionego na rysunku:
mógłby mi ktoś pomóc?
pole równoległoboku
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 15 wrz 2011, o 12:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 15 wrz 2011, o 12:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
pole równoległoboku
a czy wzór na pole rombu (połowa iloczynu przekątnych) obowiązuje dla równoległoboków?
bo wydawało mi się, że trzeba użyć bok razy wysokość. ewentualnie policzyć pola trójkątów (tylko tu mi jakieś bzdury zaczęły wychodzić).
bo wydawało mi się, że trzeba użyć bok razy wysokość. ewentualnie policzyć pola trójkątów (tylko tu mi jakieś bzdury zaczęły wychodzić).
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
pole równoległoboku
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2} \cdot d_{1} \cdot d_{2} \cdot \sin \alpha}\)
gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) to kąt między przekątnymi
gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) to kąt między przekątnymi
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 15 wrz 2011, o 12:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy