Oblicz pole koła wpisanego w deltoid
-
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 16 cze 2011, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PW
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 3 razy
Oblicz pole koła wpisanego w deltoid
Oblicz pole koła wpisanego w deltoid o polu \(\displaystyle{ 42 \ cm^{2}}\), którego obwód jest równy \(\displaystyle{ 28\ cm}\).
Poproszę o 'wędkę', nie rybę.
Poproszę o 'wędkę', nie rybę.
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2011, o 20:14 przez szprot_w_oleju, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 16 cze 2011, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PW
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 3 razy
Oblicz pole koła wpisanego w deltoid
Doszedłem do tego, że
\(\displaystyle{ a+b=14 cm \\pq=84 cm^{2}}\)
\(\displaystyle{ a+b=14 cm \\pq=84 cm^{2}}\)
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2011, o 20:12 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 16 cze 2011, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PW
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 16 cze 2011, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PW
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 3 razy
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Oblicz pole koła wpisanego w deltoid
No tak. Druga będzie podzielona na odcinki długości \(\displaystyle{ x \text{ i }y}\).
Korzystając z tw. Pitagorasa zapisz odpowiedni układ równań.
Korzystając z tw. Pitagorasa zapisz odpowiedni układ równań.
-
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 16 cze 2011, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PW
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 3 razy
Oblicz pole koła wpisanego w deltoid
a,b-długości boków,
x, y - podzielona przekątna p,
q - druga przekątna podzielona w stosunku 1:1
\(\displaystyle{ \begin{cases}\frac{1}{2}q ^{2}+ x^{2}= a^{2}\\
\frac{1}{2}q ^{2}+ y^{2}= b^{2}\end{cases}}\)
x, y - podzielona przekątna p,
q - druga przekątna podzielona w stosunku 1:1
\(\displaystyle{ \begin{cases}\frac{1}{2}q ^{2}+ x^{2}= a^{2}\\
\frac{1}{2}q ^{2}+ y^{2}= b^{2}\end{cases}}\)
- janka
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 28 lut 2011, o 00:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kluczbork
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
Oblicz pole koła wpisanego w deltoid
Pole czworokąta o bokach a,b ,c ,d opisanego na okręgu o promieniu r
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}(a+b+c+d)r}\)
czyli pole deltoidu
\(\displaystyle{ P=(a+b)r}\)
a+b masz obliczone ,pole też jest dane.
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}(a+b+c+d)r}\)
czyli pole deltoidu
\(\displaystyle{ P=(a+b)r}\)
a+b masz obliczone ,pole też jest dane.