Trapez równoramienny-skala podobieństwa

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
fumka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 14 wrz 2011, o 19:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław
Podziękował: 2 razy

Trapez równoramienny-skala podobieństwa

Post autor: fumka »

Trapez równoramienny o podstawie 4cm i 9cm podzielono na dwa trapezy podobne prostej równoległej do podstaw. Oblicz skalę podobieństwa otrzymanych trapezów.

mam troche problem, wymyslili ksiazki w liceum z odpowiedziami i w odpowiedzi wychodzi 2/3
a mi non stop 3/2
licze to w ten sposob 9/x = x/4
x{2} =36
x=6
wiec k= 9/6 = 3/2
prosze o pomoc w znalezieniu mojego błędu
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Trapez równoramienny-skala podobieństwa

Post autor: loitzl9006 »

I tutaj akurat jest taka sytuacja, że rację mają i autorzy odpowiedzi, i ty.

Autorzy odpowiedzi porównali stosunki krótszych podstaw trapezów do dłuższych, a ty - dłuższych podstaw do krótszych. I tak, i tak jest poprawnie.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Trapez równoramienny-skala podobieństwa

Post autor: wb »

Obie odpowiedzi są poprawne. Twoje rozwiązanie przyjmuje, że danym trapezem jest ten mniejszy a podobnym ten większy. W odpowiedzi w książce jest dokładnie na odwrót.
Awatar użytkownika
fumka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 14 wrz 2011, o 19:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław
Podziękował: 2 razy

Trapez równoramienny-skala podobieństwa

Post autor: fumka »

Dziękuję bardzo za odpowiedz )
ODPOWIEDZ