Kąt ostry równoległoboku ma miarę 60 stopni, przekątne tego równoległoboku mają długości 3,5 cm i \(\displaystyle{ 0,5 \sqrt{19}}\) cm. Wyznacz długości boków równoległoboku.
Proszę o pomoc, ponieważ kompletnie nie wiem jak to zadanie "ugryźć".
Przekątne równoległoboku
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 26 cze 2011, o 17:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: KIelce
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Przekątne równoległoboku
Uzasadnienie dlaczego dłuższa przekątna wychodzi z danego wierzchołka kąta wewnętrznego tego równoległoboku, twierdzenie cosinusów, układ równań.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 26 cze 2011, o 17:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: KIelce
Przekątne równoległoboku
Nie rozumiem co oznacza według Cb to stwierdzenie
Mógłbyś to bardziej rozpisać bo póki co taka podpowiedź mi nic nie daje niestety.
Uzasadnienie dlaczego dłuższa przekątna wychodzi z danego wierzchołka kąta wewnętrznego tego równoległoboku
Mógłbyś to bardziej rozpisać bo póki co taka podpowiedź mi nic nie daje niestety.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Przekątne równoległoboku
Ustal czy dłuższa przekątna wychodzi z wierzchołka kąta o mierze \(\displaystyle{ 60}\) czy \(\displaystyle{ 120}\) (stopnie).
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 26 cze 2011, o 17:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: KIelce
Przekątne równoległoboku
Dłuższa wychodzi z kąta 60 stopni, ale nadal nic mi to nie daje. Nadal przecież nie moge zastosować tw cosinusów ani żadnego innego twierdzenia..
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Przekątne równoległoboku
boki równoległoboku: \(\displaystyle{ a,b}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3,5^2=|a|^2+|b|^2-2|a||b|\cos \frac{2 \pi }{3}\\(0,5\sqrt{19})^2=|a|^2+|b|^2-2|a||b|\cos \frac{ \pi }{3}\end{cases}}\)
Wyznacz \(\displaystyle{ |a|}\) oraz \(\displaystyle{ |b|}\).
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3,5^2=|a|^2+|b|^2-2|a||b|\cos \frac{2 \pi }{3}\\(0,5\sqrt{19})^2=|a|^2+|b|^2-2|a||b|\cos \frac{ \pi }{3}\end{cases}}\)
Wyznacz \(\displaystyle{ |a|}\) oraz \(\displaystyle{ |b|}\).