okrąg opisany na trójkącie równoramiennym

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
maweave
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 16 lut 2010, o 17:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

okrąg opisany na trójkącie równoramiennym

Post autor: maweave »

Na trójkącie równoramiennym opisano okrąg o promieniu R. Wysokość tego trójkąta poprowadzono do podstawy jest równa połowie promienia tego okręgu. Oblicz obwód tego trójkąta.

Podstawa tego trójkąta - 2R
Wysokość - \(\displaystyle{ \frac{1}{2}R}\)
No i bok wychodzi mi - \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{5} }{2}R}\) A powinien \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2}R}\) Ale nie mam pojęcia czemu, bo robię z pitagorasa... Co jest źle?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

okrąg opisany na trójkącie równoramiennym

Post autor: piasek101 »

Skąd masz podstawę (2R) ?
maweave
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 16 lut 2010, o 17:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

okrąg opisany na trójkącie równoramiennym

Post autor: maweave »

Omg. No tak, ja już nie myślę... Przecież podstawa nie równa się średnicy. Dzięki, wyszło mi.
ODPOWIEDZ