Obwód kwadratu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
ziemniak113
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 6 wrz 2011, o 16:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczuka
Podziękował: 5 razy

Obwód kwadratu

Post autor: ziemniak113 »

Oblicz obwód kwadratu, którego przekątna ma długość 5 cm.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Obwód kwadratu

Post autor: Afish »

Przy użyciu twierdzenia Pitagorasa możesz wyliczyć długość boku i praktycznie koniec. W którym momencie masz problem?
kipsztal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 4 wrz 2011, o 17:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ALL WORLD
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Obwód kwadratu

Post autor: kipsztal »

\(\displaystyle{ \left(\text{ilość boków kwadratu}\right)\cdot \left(\text{przekątna}\right)/ \sqrt{2}}\)
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2011, o 18:09 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
ODPOWIEDZ