Dwa zadania z okręgami

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
tadzik713
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 10 kwie 2011, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland

Dwa zadania z okręgami

Post autor: tadzik713 »

1. Okrąg o równaniu \(\displaystyle{ (x-3) ^{2} +(y-1) ^{2} =4}\) jest wpisany w trapez równoramienny ABCD, którego podstawy AB i CD są równoległe do Osi Ox, a kąt BAD ma miarę \(\displaystyle{ 45*}\). Oblicz długości boków trapezu.

2.Rysunek przedstawia cztery okręgi, z których każdy jest styczny do trzech pozostałych. Promień dwóch z nich ma długość równą 3 i punkt wspólny tych okręgów jest środkiem okręgu o największej średnicy. Oblicz długości promieni pozostałych okręgów.



Mógłby mi ktos chociaż napisać jak po kolei robić te zadania, co najpierw i co potem. Nie muszę mieć ich całych rozwiązanych, chyba że ktoś się nie powstrzyma i zrobi
mateuszek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1106
Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: toruń
Pomógł: 153 razy

Dwa zadania z okręgami

Post autor: mateuszek89 »

1. Oczywiście wysokość tego trapezu jest równa \(\displaystyle{ 4}\). Sporządź rysunek. Następnie narysuj spodki wysokości \(\displaystyle{ C^{\prime}}\) i \(\displaystyle{ D^{\prime}}\). Z tego, że trójkąty \(\displaystyle{ AD^{\prime}D}\) i \(\displaystyle{ BCC^[\prime]}\) są prostokątne oblicz ramię trapezu. Następnie skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ |AB|+|CD|=2|AD|}\). oznacz \(\displaystyle{ |CD|=a}\). pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Erurikku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 1 lip 2011, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 46 razy

Dwa zadania z okręgami

Post autor: Erurikku »

2. Z rysunku widać już średnicę (a więc i promień) dużego okręgu.
Połącz środki 3 okręgów: małego, dużego i jednego ze średnich. Tworzą one trójkąt prostokątny.
Jeśli promień małego okręgu to \(\displaystyle{ r}\). To ten trójkąt ma wymiary: \(\displaystyle{ 3, r+3, 6-r}\)
Łatwo już wtedy obliczyć Pitagorasem ile wynosi r.
ODPOWIEDZ