Trapez , okrąg wpisany

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Zenn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 wrz 2011, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Trapez , okrąg wpisany

Post autor: Zenn »

Witam mam zadanie do którego nawet nie wiem jak się zabrać :
W Trapez prostokątny ABCD o podstawach AB=12 i CD=6 gdzie \(\displaystyle{ AD\perp AB}\) wpisano okrąg o środku S.
a) Oblicz długość ramion
b)Uzasadnij że trójkąt BCS jest prostokątny
Awatar użytkownika
Mersenne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytom/Katowice
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 303 razy

Trapez , okrąg wpisany

Post autor: Mersenne »

Kiedy można wpisać okrąg w czworokąt?

Twierdzenie Pitagorasa

\(\displaystyle{ |AD|=8, |BC|=10}\)
Zenn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 wrz 2011, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Trapez , okrąg wpisany

Post autor: Zenn »

Edit: Dałem radę podpunkt a ,ale z wykazywaniem w B jest problem
ODPOWIEDZ