Równoległobok- wykaż, że...

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Tutatong
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 wrz 2011, o 15:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: asdf

Równoległobok- wykaż, że...

Post autor: Tutatong »

Bok AD równoległoboku ABCD został podzielony na n równych części. Pierwszy punkt podziału P (licząc od A) połączono z wierzchołkiem B. Wykazać, że prosta PB przecina przekątną AC w takim punkcie Q, że:
\(\displaystyle{ \left|AQ \right|= \frac{1}{n+1} \left| AC\right|}\)
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Równoległobok- wykaż, że...

Post autor: Vax »

\(\displaystyle{ |AQ| = \frac{|AC|}{n+1} \Leftrightarrow \frac{|AQ|}{|AC|} = \frac{1}{n+1} \Leftrightarrow \frac{|AQ|}{|QC|} = \frac{1}{n}}\)

Zauważmy teraz, że \(\displaystyle{ \Delta AQP \sim \Delta BCQ}\) więc \(\displaystyle{ \frac{|AQ|}{|QC|} = \frac{|AP|}{|BC|} = \frac{1}{n}}\)
ODPOWIEDZ