pięciokąt, długość boku
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 16 lut 2010, o 17:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 1 raz
pięciokąt, długość boku
W pięciokącie ABCDE \(\displaystyle{ |AB| = |BC| = |DE| = a \wedge |CD| = b}\), a kąty przy wierzchołkach A, B i D są proste. Oblicz długość boku AE.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
pięciokąt, długość boku
\(\displaystyle{ a,b}\) - dane
\(\displaystyle{ AE^2 = \sqrt{AC^2-EC^2}}\) oraz \(\displaystyle{ AC=\sqrt{2}a \wedge EC=\sqrt{a^2 + b^2}}\)
\(\displaystyle{ AE^2 = \sqrt{AC^2-EC^2}}\) oraz \(\displaystyle{ AC=\sqrt{2}a \wedge EC=\sqrt{a^2 + b^2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
pięciokąt, długość boku
Pardon, oznaczenia. Powinno być \(\displaystyle{ AE^2=EB^2-AB^2}\). Dzięki za zwrócenie uwagi.
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2011, o 19:38 przez tatteredspire, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
pięciokąt, długość boku
Według mnie trzeba liczyć z twierdzenia cosinusów dla trójkąta ACE.
\(\displaystyle{ \sphericalangle CAE=45^o}\)-- dzisiaj, o 19:38 --
\(\displaystyle{ \sphericalangle CAE=45^o}\)-- dzisiaj, o 19:38 --
Nie masz danego \(\displaystyle{ EB}\)tatteredspire pisze:Pardon, oznaczenia. Powinno być \(\displaystyle{ AE^2=EB^2-AB^2}\). Dzięki za zwrócenie uwagi.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
pięciokąt, długość boku
Racja, za szybko chciałem.
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2011, o 19:42 przez tatteredspire, łącznie zmieniany 1 raz.
- Erurikku
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 1 lip 2011, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 46 razy
pięciokąt, długość boku
Moja propozycja:
\(\displaystyle{ \left| AC\right| = a \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ \left| EC \right| = \sqrt{a^{2} +b^{2}}}\)
do tego zauważmy, że kąt EAC ma 45 stopni.
Użyjmy tw. cosinusów dla trójkąta AEC. Znamy dwa jego boki oraz kąt.
\(\displaystyle{ \left| EC\right| ^{2} = \left| AE\right| ^{2} + \left| CA\right| ^{2} - 2\left| AE\right| \left| CA\right| cos 45}\)
Z tego wyliczamy \(\displaystyle{ \left| AE \right|}\)
Ok ?
- Erurikku
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 1 lip 2011, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 46 razy
pięciokąt, długość boku
Pardon, w tym natłoku postów i dyskusji o poprzednim rozwiązaniu nie zauważyłem Twojej notki.anna_ pisze:Moja propozycja byla taka sama jak Erurikku