3 proste (chyba) zadanka mimo to mam z nimi problem...

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
SamuelU
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 9 lis 2006, o 10:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Konstancin
Podziękował: 3 razy

3 proste (chyba) zadanka mimo to mam z nimi problem...

Post autor: SamuelU »

Skonstruować rownoległobok, którego dwa przyległe wierzchołki A i B są dane, a dwa pozostałe C i D leżą na danym okręgu.



W czworokącie wypukłym ABCD AB=CD, Wykazać że: proste AB i CD tworzą równe kąty z prostą łączącą środki odcinków BC i AD, proste AB i CD tworzą równe kąty z prostą łączącą środki przekątnych AC i BD.



W trójkącie ABC poprowadzono środkowe AF i CE. Wykazać że jesli
BAF=BCE=30stopni, to trojkat jest rownoboczny.
ODPOWIEDZ