Witam,
przyszło mi obliczać długość boków prostokąta, siedzę i nie mogę sobie z tym poradzić, bo z matmą u mnie słabo. Dla Was to zadanie to pewnie chwila moment, więc pomyślałem, że zwrócę się o pomoc właśnie tutaj. W zasadzie cały problem jest opisany w tytule, ale może posłużę się konkretnymi liczbami, żeby było mi łatwiej to pojąć.
Otóż mam prostokąt o polu \(\displaystyle{ 10 000cm^{2}}\) i wiem, że jego proporcje wynoszą 3:2, ale nie umiem obliczyć długości boków korzystając z tych informacji.
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam,
Piotr.
Obliczanie długości boków prostokąta znając pole i proporcje
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 29 sie 2011, o 14:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 2 razy
Obliczanie długości boków prostokąta znając pole i proporcje
Ostatnio zmieniony 29 sie 2011, o 16:56 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
- Erurikku
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 1 lip 2011, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 46 razy
Obliczanie długości boków prostokąta znając pole i proporcje
Ok.
Pole to \(\displaystyle{ 10000 cm^{2}}\)
Wzór na pole prostokąta to \(\displaystyle{ a b = P}\)
gdzie a - jeden bok, b - drugi bok, P - pole.
Teraz wiemy, że proporcje to 3:2.
Zapiszmy to:
\(\displaystyle{ 3a = 2b}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{2}{3}b}\)
Teraz wstaw wyliczone a do wzoru na pole. Oblicz z tego b. Potem jak wyliczysz b oblicz a.
Pole to \(\displaystyle{ 10000 cm^{2}}\)
Wzór na pole prostokąta to \(\displaystyle{ a b = P}\)
gdzie a - jeden bok, b - drugi bok, P - pole.
Teraz wiemy, że proporcje to 3:2.
Zapiszmy to:
\(\displaystyle{ 3a = 2b}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{2}{3}b}\)
Teraz wstaw wyliczone a do wzoru na pole. Oblicz z tego b. Potem jak wyliczysz b oblicz a.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 29 sie 2011, o 14:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 2 razy
Obliczanie długości boków prostokąta znając pole i proporcje
Dzięki, coś świta, ale nadal nie wiem jak z \(\displaystyle{ a= \frac{2}{3}b}\) mam wyliczyć a.
- Erurikku
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 1 lip 2011, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 46 razy
Obliczanie długości boków prostokąta znając pole i proporcje
to jest wyliczone a w zależności od b.stefan09 pisze:Dzięki, coś świta, ale nadal nie wiem jak z \(\displaystyle{ a= \frac{2}{3}b}\) mam wyliczyć a.
Wstawmy je do wzoru na Pole.
\(\displaystyle{ ab=P}\)
więc \(\displaystyle{ \frac{2}{3}b \cdot b=P}\)
\(\displaystyle{ \frac{2b^{2}}{3} = P}\)
Pole (P) znasz. Wstaw je do wzoru u góry. W ten sposób wyliczysz ile wynosi b.
Jak je wylicz to wstaw do \(\displaystyle{ a= \frac{2}{3}b}\) i będziesz miał a.
Dla ułatwienia obliczeń. Zauważ, że \(\displaystyle{ 10000 cm^{2} = 1 m^{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 29 sie 2011, o 14:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 2 razy
Obliczanie długości boków prostokąta znając pole i proporcje
\(\displaystyle{ \frac{2b^{2}}{3} = 1m ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2b ^{2} = 3m ^{2}}\)
\(\displaystyle{ b ^{2} = 1,5m ^{2}}\)
\(\displaystyle{ b = \frac{1,5m ^{2} }{b}}\)
Nie wiem czy idę w dobrym kierunku. Przepraszam za upierdliwość, ale naprawdę jestem w tym słaby, a jest mi to potrzebne.
\(\displaystyle{ 2b ^{2} = 3m ^{2}}\)
\(\displaystyle{ b ^{2} = 1,5m ^{2}}\)
\(\displaystyle{ b = \frac{1,5m ^{2} }{b}}\)
Nie wiem czy idę w dobrym kierunku. Przepraszam za upierdliwość, ale naprawdę jestem w tym słaby, a jest mi to potrzebne.
- Erurikku
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 1 lip 2011, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 46 razy
Obliczanie długości boków prostokąta znając pole i proporcje
po linijce \(\displaystyle{ b^{2} = \frac{3}{2}}\) pierwiastkujemy, a nie dzielimy przez b.
wygląda to tak (metry - m, możesz sobie dopisać)
\(\displaystyle{ b = \sqrt{ \frac{3}{2} }}\)
z tego wynika, że \(\displaystyle{ a= \frac{2}{3} \sqrt{ \frac{3}{2} }}\)
Sprawdźmy czy się zgadza:
\(\displaystyle{ ab = \sqrt{ \frac{3}{2} } \cdot \frac{2}{3} \sqrt{ \frac{3}{2} } = \frac{3}{2} \cdot \frac{2}{3} = 1}\)\(\displaystyle{ m^{2}}\) Czyli jest ok.
I nie bój się pytać jak nie rozumiesz - kto pyta nie błądzi. Każdy kiedyś zaczynał przygodę z matematyką.
wygląda to tak (metry - m, możesz sobie dopisać)
\(\displaystyle{ b = \sqrt{ \frac{3}{2} }}\)
z tego wynika, że \(\displaystyle{ a= \frac{2}{3} \sqrt{ \frac{3}{2} }}\)
Sprawdźmy czy się zgadza:
\(\displaystyle{ ab = \sqrt{ \frac{3}{2} } \cdot \frac{2}{3} \sqrt{ \frac{3}{2} } = \frac{3}{2} \cdot \frac{2}{3} = 1}\)\(\displaystyle{ m^{2}}\) Czyli jest ok.
I nie bój się pytać jak nie rozumiesz - kto pyta nie błądzi. Każdy kiedyś zaczynał przygodę z matematyką.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 29 sie 2011, o 14:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 2 razy
Obliczanie długości boków prostokąta znając pole i proporcje
Ok, jeszcze raz dzięki. Będę to musiał poćwiczyć, ale mam szkielet.