trojkat, srodkowa trojkata.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
czubek1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 13 sie 2011, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Otwock
Podziękował: 12 razy

trojkat, srodkowa trojkata.

Post autor: czubek1 »

W trojkacie \(\displaystyle{ ABC}\) dane sa dlugosci bokow: \(\displaystyle{ |AB|=12, |BC| = 11, |AC|= 9}\) wyznacz dlugosc srodkowej \(\displaystyle{ CD}\)
Ostatnio zmieniony 23 sie 2011, o 18:12 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Nawet proste wyrażenia umieszczaj w klamrach [latex][/latex].
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

trojkat, srodkowa trojkata.

Post autor: aalmond »

Skorzystaj z tw. cosinusów.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

trojkat, srodkowa trojkata.

Post autor: Sherlock »

Z tw. cosinusów wylicz cosinus kąta CAB (lub CBA) w trójkącie ABC, potem wykorzystując ten cosinus wylicz CD (również z tw. cosinusów) w trójkącie ACD (lub BCD).
czubek1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 13 sie 2011, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Otwock
Podziękował: 12 razy

trojkat, srodkowa trojkata.

Post autor: czubek1 »

jakis kosmiczny cosinus mi wychodzi

\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{104}{216}}\) ;f
Ostatnio zmieniony 23 sie 2011, o 18:51 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu funkcji.
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

trojkat, srodkowa trojkata.

Post autor: aalmond »

czubek1 pisze:jakis kosmiczny cosinus mi wychodzi

\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{104}{216}}\) ;f
Całkiem przyzwoity. Jest dobrze.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

trojkat, srodkowa trojkata.

Post autor: Sherlock »

czubek1 pisze:jakis kosmiczny cosinus mi wychodzi

\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{104}{216}}\) ;f
\(\displaystyle{ \frac{104}{216}= \frac{13}{27}}\) już mniej "kosmicznie"
czubek1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 13 sie 2011, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Otwock
Podziękował: 12 razy

trojkat, srodkowa trojkata.

Post autor: czubek1 »

ok udalo mi sie
^^ wyszlo \(\displaystyle{ \sqrt{65}}\)
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

trojkat, srodkowa trojkata.

Post autor: aalmond »

Dobrze.
ODPOWIEDZ