Witam,
jest to mój pierwszy raz na tym forum, mam nadzieję, że dobrze zamieszczę informację i będziecie w stanie mi pomóc. Ogólnie zadanie jest proste, ale nie wiem czemu nie chce mi wyjść:/ Oto one:
W trapezie ABCD podstawy mają długości AB=12cm, DC=3cm. Wysokość trapezu jest równa 10cm, a punt E jest punktem przecięcia przekątnych trapezu. Oblicz pola trójkątów ABE i CDE.
Pozdrawiam.
Trapez-oblicz pole trójkątów
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 20 sie 2011, o 15:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Trapez-oblicz pole trójkątów
Można powiedzieć, że są podobne. To też wiem, ale dalej nie widzę analogi.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Trapez-oblicz pole trójkątów
Stosunek pól figur podobnych równy jest kwadratowi skali podobieństwa.
\(\displaystyle{ \frac{P_{1}}{P_{2}} = k^2}\)
\(\displaystyle{ k = \frac{12}{3} = 4}\)
\(\displaystyle{ \frac{P_{1}}{P_{2}} = 16}\)
Drugie równanie z pola trapezu:
\(\displaystyle{ P = P_{1} + P_{2} + 2\sqrt{P_{1}P_{2}} = \left ( \sqrt{P_{1}} + \sqrt{P_{2}} \right )^2= \frac{12 + 3}{2}\cdot 10.}\)
\(\displaystyle{ \frac{P_{1}}{P_{2}} = k^2}\)
\(\displaystyle{ k = \frac{12}{3} = 4}\)
\(\displaystyle{ \frac{P_{1}}{P_{2}} = 16}\)
Drugie równanie z pola trapezu:
\(\displaystyle{ P = P_{1} + P_{2} + 2\sqrt{P_{1}P_{2}} = \left ( \sqrt{P_{1}} + \sqrt{P_{2}} \right )^2= \frac{12 + 3}{2}\cdot 10.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 20 sie 2011, o 15:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Trapez-oblicz pole trójkątów
Ok, dzięki, teraz już wiek wszystko:) Zapomniałem o skali i dlatego nie chciało mi wyjść.