Pole trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 30 lip 2011, o 11:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorlice
- Podziękował: 14 razy
Pole trapezu
W trapezie dane są długości podstaw \(\displaystyle{ 10 \text{cm} \text{ i }30 \text{cm}}\) oraz długości przekątnych \(\displaystyle{ 24 \text{cm} \text{ i }32 \text{cm}}\). Oblicz pole tego trapezu jeśli przekątne przecinają się pod kątem prostym.
Ostatnio zmieniony 30 lip 2011, o 13:57 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex][/latex] - zapis będzie czytelniejszy
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
Pole trapezu
1. Policz ramię z trójkąta prostokątnego - ramię, przekątna, przekątna. (y=20)
2. Z kolejnego trójkąta powstałego z wysokości, ramienia i kawałka dolnej podstawy (x=10) policz wysokość.
2. Z kolejnego trójkąta powstałego z wysokości, ramienia i kawałka dolnej podstawy (x=10) policz wysokość.