1. Przekątna prostokąta ma długośc d, a jeden z kątów między przekątnymi ma miarę \(\displaystyle{ 30^{o}}\). Oblicz pole tego prostokąta ?
2. W okręgu o środku O poprowadzono średniće AB i cięciwę CD, które przecinają się w punkcie M. Kąt CMB ma \(\displaystyle{ 75^{o}}\) ,a kąt COB ma \(\displaystyle{ 58^{o}}\) . Oblicz miarę kąta ACD.
Proszę o pomoc
Pole prostokąta oraz miary kątów w okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 22:52
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 3 razy
Pole prostokąta oraz miary kątów w okręgu
Cześć,
postaram Ci się jakoś pomóc pewnymi wskazówkami.
1) Jeden z kątów trójkąta powstałego przez 2 przekątne wynosi 30 stopni. Wiadomo który, bowiem jest tą kąt ostry (2 kąt jest kątem rozwartym o wartości 150 stopni). Wiadomo, że jest to trójkąt równoramienny. Dlatego też pozostałe 2 kąty mają miarę po 75 stopni. Reszta to trygonometria.
2) Ładnie to sobie rozrysuj. Obliczaj poszczególne kąty, które będą Ci niezbędne w rachunku kąta ACD.
postaram Ci się jakoś pomóc pewnymi wskazówkami.
1) Jeden z kątów trójkąta powstałego przez 2 przekątne wynosi 30 stopni. Wiadomo który, bowiem jest tą kąt ostry (2 kąt jest kątem rozwartym o wartości 150 stopni). Wiadomo, że jest to trójkąt równoramienny. Dlatego też pozostałe 2 kąty mają miarę po 75 stopni. Reszta to trygonometria.
2) Ładnie to sobie rozrysuj. Obliczaj poszczególne kąty, które będą Ci niezbędne w rachunku kąta ACD.
Ostatnio zmieniony 9 lip 2011, o 21:15 przez Mala-Mi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
Pole prostokąta oraz miary kątów w okręgu
1. pole prostokąta to \(\displaystyle{ \frac{1}{2} d^2 \sin \alpha}\) gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) to właśnie kąt \(\displaystyle{ 30 ^{o}}\) lub narysuj wysokość mneijszego trójkąta i masz tam trójkąt o kątach \(\displaystyle{ 30,60,90}\). Oblicz jego wysokość i zauważ, że jest to jednocześnie wysokość trójkąta który jest połową prostokąta.
2. z tego że trójkąt \(\displaystyle{ OCB}\) jest równoramienny oblicz \(\displaystyle{ \sphericalangle MBC}\) a dalej oblicz \(\displaystyle{ \sphericalangle MCB}\). Z tego, że kąt \(\displaystyle{ ACB}\) jest prosty masz już swój szukany kąt.
Pozdrawiam!
2. z tego że trójkąt \(\displaystyle{ OCB}\) jest równoramienny oblicz \(\displaystyle{ \sphericalangle MBC}\) a dalej oblicz \(\displaystyle{ \sphericalangle MCB}\). Z tego, że kąt \(\displaystyle{ ACB}\) jest prosty masz już swój szukany kąt.
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 12 cze 2011, o 16:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
Pole prostokąta oraz miary kątów w okręgu
dobra na razie zacznijmy od pierwszego
ten prostokąt nazwijmy sobie ABCD ten kąt 30stopni ma kąt BAC czyli kąt ACB ma 60 stopni
no a ABC ma 90 stopni => bok CB = \(\displaystyle{ \frac{1}{2} d}\) , a bok AB = \(\displaystyle{ \frac{1}{2}d \sqrt{3}}\) . a dalej pole to już sobie oblicze o to chdziło ??
ten prostokąt nazwijmy sobie ABCD ten kąt 30stopni ma kąt BAC czyli kąt ACB ma 60 stopni
no a ABC ma 90 stopni => bok CB = \(\displaystyle{ \frac{1}{2} d}\) , a bok AB = \(\displaystyle{ \frac{1}{2}d \sqrt{3}}\) . a dalej pole to już sobie oblicze o to chdziło ??
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
Pole prostokąta oraz miary kątów w okręgu
jeden z kątów między przekątnymi ma miarę \(\displaystyle{ 30^{o}}\), a nie między przekątną a bokiem prostokąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 12 cze 2011, o 16:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
Pole prostokąta oraz miary kątów w okręgu
czyli te \(\displaystyle{ 30^{o}}\) ma załóżmy kąt AOD (O - przecięcie przekątnych)
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
Pole prostokąta oraz miary kątów w okręgu
Tak. Dlatego teraz w tym trójkącie \(\displaystyle{ AOD}\) poprowadź wysokość tak abyś miał trójkąt o kątach \(\displaystyle{ 30,60,90}\) stopni i postępuj wg moich wskazówek.
Ostatnio zmieniony 9 lip 2011, o 21:15 przez mateuszek89, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 12 cze 2011, o 16:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
Pole prostokąta oraz miary kątów w okręgu
Jakoś nie mogę tego pierwszego rozkminić ale za to drugie już mam jutro jeszcze pomyśle nad tym pierwszym może Dzięki wszystkich za pomoc