Odleglosc srodka podstawy od ramienia
-
- Użytkownik
- Posty: 348
- Rejestracja: 10 paź 2010, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sinus
- Pomógł: 1 raz
Odleglosc srodka podstawy od ramienia
Dany jest trojkat rownoramienny ktorego ramie ma dlugosc 4cm, a podstawa \(\displaystyle{ 4 \sqrt{3}}\) cm. Oblicz odleglosc srodka podstawy od ramienia trojkata.
Wiec ja pierw wyliczylem wysokosc calego trojkata, wyszlo mi \(\displaystyle{ 2}\).
Potem wyliczylem twierdzeniem Talesa dlugosc dluzszej czesci podstawy trojkata ktorego tworzy ta odleglosc od srodka do ramienia. Wyszlo mi 3.
Potem wyliczylem twierdzeniem pitagorasa wysokosc tego trojkata ktorego tworzy ta odleglosc wsponiana wyzej z ramieniem. Wyszlo mi \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
No i na koncu obliczylem pitagorasem wspomnianą "odleglosc" o ktora pytają w tresci zadania. Wyszlo mi \(\displaystyle{ \sqrt{24-12 \sqrt{3} }}\)
Ja pewnie mam zle, bo i z wynikiem w ksiazce sie nie zgadza. Co robie zle, jak wam wychodzi?????????help
Wiec ja pierw wyliczylem wysokosc calego trojkata, wyszlo mi \(\displaystyle{ 2}\).
Potem wyliczylem twierdzeniem Talesa dlugosc dluzszej czesci podstawy trojkata ktorego tworzy ta odleglosc od srodka do ramienia. Wyszlo mi 3.
Potem wyliczylem twierdzeniem pitagorasa wysokosc tego trojkata ktorego tworzy ta odleglosc wsponiana wyzej z ramieniem. Wyszlo mi \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
No i na koncu obliczylem pitagorasem wspomnianą "odleglosc" o ktora pytają w tresci zadania. Wyszlo mi \(\displaystyle{ \sqrt{24-12 \sqrt{3} }}\)
Ja pewnie mam zle, bo i z wynikiem w ksiazce sie nie zgadza. Co robie zle, jak wam wychodzi?????????help
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Odleglosc srodka podstawy od ramienia
Co masz na myśli, mówiąc odległość od środka podstawy (to wiem) do ramienia trójkąta? Do połowy długości ramienia czy jak? Brzmi to dla mnie trochę dwuznacznie.
- Funktor
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 21 gru 2009, o 15:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 63 razy
Odleglosc srodka podstawy od ramienia
Można bez Talesa, policz pole połowy trójkąta na dwa sposoby. Powinno wyjśc pierwiastek z 3
-- 9 lip 2011, o 14:37 --
-- 9 lip 2011, o 14:39 --
aa dopiero teraz wczytałem się w twoje rozwiązanie qwadrat, moim zdaniem rozwiązałeś już za danie, i cos kombinujesz ;]
-- 9 lip 2011, o 14:37 --
Wg mnie jest to jednoznaczne , i oznacza najkrótszy odcinek łączący środek podstawy z ramieniem ;]dawid.barracuda pisze:Co masz na myśli, mówiąc odległość od środka podstawy (to wiem) do ramienia trójkąta? Do połowy długości ramienia czy jak? Brzmi to dla mnie trochę dwuznacznie.
-- 9 lip 2011, o 14:39 --
aa dopiero teraz wczytałem się w twoje rozwiązanie qwadrat, moim zdaniem rozwiązałeś już za danie, i cos kombinujesz ;]
Ostatnio zmieniony 9 lip 2011, o 14:44 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa rażącego błędu ortograficznego. W Mozilli jest autokorekta, proponuję używać.
Powód: Poprawa rażącego błędu ortograficznego. W Mozilli jest autokorekta, proponuję używać.
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Odleglosc srodka podstawy od ramienia
A faktycznie, zresztą mój błąd, że się nie domyśliłem, bo niedawno na forum dawałem zadanie o podobnej trudności, w sensie, że jest odległość punktu od ramienia kąta i też chodziło o najkrótszą, czyli pod kątem prostym :] Ajć, niedobrze, że nie skminiłem. Za mało zadań :]
-
- Użytkownik
- Posty: 348
- Rejestracja: 10 paź 2010, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sinus
- Pomógł: 1 raz
Odleglosc srodka podstawy od ramienia
nierozumiem o co ci chodzi? co niby kombinuje? w ksiazce jest inny wynik podany niz ten co mi wychodzi, zreszta rozne mi wychodza w zaleznosci od tego jak licze.
- Funktor
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 21 gru 2009, o 15:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 63 razy
Odleglosc srodka podstawy od ramienia
spoko, swoją droga to co napisął qwadrat może być mylące. Sam nie skiminiłem dokońca jak widać, tylko przeczytałem treść i rozwiązałem zadanie od początku ;] I dopiero potem zobaczyłem że rozwiązał zadanie już na samym początku rozważań ;]
- Funktor
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 21 gru 2009, o 15:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 63 razy
Odleglosc srodka podstawy od ramienia
qwadrat, Bo odległość czegoś od czegoś to najkrótszy odcinek łączący te dwie rzeczy --> prostopadła poprowadzone ze środka podstawy na ramię. wiec to co liczysz dalej jest bez sensu. wynik to \(\displaystyle{ \sqrt 3}\)-- 9 lip 2011, o 14:52 --Normalnie ;] Powiedzmy że ten trójkat równoramienny to ABC środek podstawy D a punkt przecięcia prostej łączącej środek podstawy z jakimś bokiem to E liczysz \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \left|AD \right|\left| DC \right| = \frac{1}{2} \left| AC\left| DE\right| \right|}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 348
- Rejestracja: 10 paź 2010, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sinus
- Pomógł: 1 raz
Odleglosc srodka podstawy od ramienia
Wiem na czym polega ta odleglosc, ten \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) co mi wyszedl to nie jest wynik obliczen odleglosci tylko wysokosci tego punktu na ramieniu do podstawy prostopadle. A my chcemy obliczyc odleglosc od srodka podstawy do tego punktu. Srodek podstawy to \(\displaystyle{ 2 \sqrt{3}}\) a ten \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) jest wynikiem wyliczenia prostej prostopadlej do podstawy. Wczytaj sie w to co napisalem. A ten punkt na ramieniu jest rowny od wierzcholka tyle co polowa podstawy, czyli tyle samo-- 9 lip 2011, o 14:59 --aa dobra zrozumialem juz po twojej wypowiedzi Funktor, ten wzor mi pomogl na pola
- piti-n
- Użytkownik
- Posty: 534
- Rejestracja: 24 gru 2010, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wroclaw
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 45 razy
Odleglosc srodka podstawy od ramienia
Można było wyliczyć wysokość i wykorzystać, że wysokość opuszczona na przeciwprostokątną ma długość \(\displaystyle{ \frac{ab}{c}}\) gdzie a,b,c to długości boków trójkąta