wyznacz współrzędne trzeciego wierzchołka
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 10:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lanckorona
- Podziękował: 62 razy
wyznacz współrzędne trzeciego wierzchołka
punkty \(\displaystyle{ A=(-2.3) i B=(1,2)}\) są wierzchołkami trójkąta T. wyznacz współrzędne trzeciego wierzchołka wiedząc, że pole trójkąta T jest równe 3, a środek ciężkości leży na osi OY.
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 10:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lanckorona
- Podziękował: 62 razy
wyznacz współrzędne trzeciego wierzchołka
piasek101 pisze:Współrzędne środka ciężkości to średnie arytmetyczne odpowiednich współrzędnych wierzchołków (na początek).
czyli ??
nie bardzo wiem jak to zapisać
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
wyznacz współrzędne trzeciego wierzchołka
\(\displaystyle{ C=\left( x,y\right)}\)
\(\displaystyle{ S=\left( \frac{-2+1+x}{3}, \frac{3+2+y}{3} \right)}\)
Skoro \(\displaystyle{ S \in OY}\), to odcięta punktu \(\displaystyle{ S}\) wynosi 0 i masz pierwsze równanie, z którego wyliczysz \(\displaystyle{ x}\). Drugie równanie ułóż wyznaczając odpowiednie wektory i stosując analityczny wzór na pole trójkąta. Z drugiego równania wyliczysz \(\displaystyle{ y}\).
\(\displaystyle{ S=\left( \frac{-2+1+x}{3}, \frac{3+2+y}{3} \right)}\)
Skoro \(\displaystyle{ S \in OY}\), to odcięta punktu \(\displaystyle{ S}\) wynosi 0 i masz pierwsze równanie, z którego wyliczysz \(\displaystyle{ x}\). Drugie równanie ułóż wyznaczając odpowiednie wektory i stosując analityczny wzór na pole trójkąta. Z drugiego równania wyliczysz \(\displaystyle{ y}\).