Wykonanie rysunku do zadania.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
bleze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 10 paź 2006, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Wykonanie rysunku do zadania.

Post autor: bleze »

W zadaniu:

Dany jest trapez ABCD o podstawach AB=20cm i CD=16cm oraz o bokach AD=8 i BC=10. Boki nierównoległe przedłużono do przecięcia w punkcie P i na przedłużeniu DP odmierzono odcinek PM=10. Z punktu M poprowadzono prostą lrównoległą do AB przecinającą przedłużenie CP w punkcie N.

Doszłem do takiego czegoś:



i teraz:
...i na przedłużeniu DP odmierzono odcinek PM=10...
Jak ma wyglądać rysunek?
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1174
Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 69 razy

Wykonanie rysunku do zadania.

Post autor: DEXiu »

Jak na razie jest dobrze. Przedłużasz sobie jeszcze prostą DP dalej w tym kierunku (tzn. "jadąc" od D w kierunku P i dalej) i na tym przedłużeniu znajduje się punkt M. Nie wiem co w tym jest niezrozumiałego.
ODPOWIEDZ