Czy istnieje trapez o zadanych bokach
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 14 maja 2011, o 19:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 31 razy
Czy istnieje trapez o zadanych bokach
Witam.
Czy istnieje trapez o podstawach długości \(\displaystyle{ 12}\) i \(\displaystyle{ 17}\) oraz ramionach długości:
a)\(\displaystyle{ 3}\) i \(\displaystyle{ 7}\)
b)\(\displaystyle{ 5}\) i \(\displaystyle{ 11}\)
c)\(\displaystyle{ 7}\) i \(\displaystyle{ 15}\)
d)\(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ 3}\)
a)-d) nie istnieje.
Proszę o sprawdzenie.
Czy istnieje trapez o podstawach długości \(\displaystyle{ 12}\) i \(\displaystyle{ 17}\) oraz ramionach długości:
a)\(\displaystyle{ 3}\) i \(\displaystyle{ 7}\)
b)\(\displaystyle{ 5}\) i \(\displaystyle{ 11}\)
c)\(\displaystyle{ 7}\) i \(\displaystyle{ 15}\)
d)\(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ 3}\)
a)-d) nie istnieje.
Proszę o sprawdzenie.
- Hausa
- Użytkownik
- Posty: 448
- Rejestracja: 25 sty 2010, o 17:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szastarka
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 50 razy
Czy istnieje trapez o zadanych bokach
Załóż sobie że trapez jest prostokątny (dla ułatwienia) i w zależności od długości ramion wylicz wysokość. Tylko wylicz wysokość z twierdzenia Pitagorasa. Jeżeli wysokość jest krótsza od obu ramion to wtedy nie da się zbudować trapezu.
w pierwszym podpunkcie - robisz rysunek pomocniczy, różnica między długościami podstaw (5) to jedna przyprostokątna naszego trójkąta, dłuższe ramię (7) jest przeciwprostokątną i teraz z twierdzenia Pitagorasa wyliczasz wysokość, czyli tę najmniejszą możliwą wysokość:
\(\displaystyle{ h= \sqrt{49-25}=\sqrt{24}}\)
krótsze ramię (oznaczmy jako c) ma długość 3, czyli \(\displaystyle{ c=3=\sqrt{9}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{24}>\sqrt{9}}\)
bo funkcja \(\displaystyle{ f(x)=\sqrt{x}}\) jest rosnąca, czyli
\(\displaystyle{ h>c}\)
Czyli da się.
Reszta analogicznie
Jak coś niejasne to pytaj
w pierwszym podpunkcie - robisz rysunek pomocniczy, różnica między długościami podstaw (5) to jedna przyprostokątna naszego trójkąta, dłuższe ramię (7) jest przeciwprostokątną i teraz z twierdzenia Pitagorasa wyliczasz wysokość, czyli tę najmniejszą możliwą wysokość:
\(\displaystyle{ h= \sqrt{49-25}=\sqrt{24}}\)
krótsze ramię (oznaczmy jako c) ma długość 3, czyli \(\displaystyle{ c=3=\sqrt{9}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{24}>\sqrt{9}}\)
bo funkcja \(\displaystyle{ f(x)=\sqrt{x}}\) jest rosnąca, czyli
\(\displaystyle{ h>c}\)
Czyli da się.
Reszta analogicznie
Jak coś niejasne to pytaj
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Czy istnieje trapez o zadanych bokach
Dlaczego tak miałoby być?Hausa pisze:Jeżeli wysokość jest krótsza od obu ramion to wtedy nie da się zbudować trapezu.
Wysokość trapezu musi być nie większa od długości każdego z ramion, żeby dało się zbudować taki trapez, ale jest to tylko warunek konieczny.
Zauważ jednak, że nie znasz wysokości trapezu a obliczona przez Ciebie wartość nie ma bezpośredniego związku (ja przynajmniej takiego nie widzę) z wysokością możliwego do zbudowania trapezu o podanych długościach boków (jeżeli taki istnieje). Pokazuje ona tylko, że nie da się zbudować trapezu prostokątnego o podanych długościach boków.
Warunek konieczny i wystarczający do zbudowania trapezu o podanych długościach podstaw i ramion:
Jeżeli okręgi o promieniach równych długościom ramion, których środki są oddalone o różnicę długości podstaw przecinają się to wówczas z podanych odcinków można zbudować trapez.
Skąd taki warunek:
Narysuj sobie dłuższą podstawę AB. Narysuj dwa okręgi o promieniach równych długościom ramion z punktów A i B. Jeżeli zbudowana figura ma być trapezem o podanych długościach boków, to odcinek CD (krótsza podstawa) musi być równoległa do AB a jego końce muszą leżeć na narysowanych okręgach.
Teraz wyobraź sobie, że jeden koniec odcinka CD porusza się po jednym z okręgów a odcinek CD jest cały czas równoległy do AB.
Jaką figurę zakreśla drugi koniec odcinka CD?
W jakim położeniu odcinka CD ten drugi koniec "znajdzie się na okręgu"?
Ostatnio zmieniony 26 cze 2011, o 13:29 przez mat_61, łącznie zmieniany 1 raz.
- Hausa
- Użytkownik
- Posty: 448
- Rejestracja: 25 sty 2010, o 17:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szastarka
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 50 razy
Czy istnieje trapez o zadanych bokach
Tzn jeżeli wysokość będzie miała długość taką samą jak krótsze ramię, to wtedy da się zbudować trapez prostokątny, jeżeli "wysokość" wyjdzie krótsza to wtedy nie będzie to wysokość bo "nie dosięgnie" drugiej podstawy. Jeżeli wyszłaby dłuższa to mogę "przesunąć" dłuższą podstawę tak, żeby wysokość łączyła obie podstawy i wtedy da się zbudować trapez, który nie jest prostokątny. I jeszcze wysokość nie może być dłuższa od długości najdłuższego ramienia.
Nie wiedziałam, że jest takie twierdzenie więc robiłam swoim sposobem
Nie wiedziałam, że jest takie twierdzenie więc robiłam swoim sposobem
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Czy istnieje trapez o zadanych bokach
Ale tutaj nie chodzi o to jaki to jest sposób, tylko o to, czy jest on poprawny.
Proponuję abyś dla sprawdzenia swojego sposobu rozumowania rozwiązała przykład b)
Długości z punktu b) spełniają warunki podanego przez Ciebie algorytmu:
\(\displaystyle{ h= \sqrt{11^2-5^2} = \sqrt{96} =4 \sqrt{6}}\)
Niewątpliwie \(\displaystyle{ 4 \sqrt{6}>5}\) oraz \(\displaystyle{ 4 \sqrt{6}<11}\) czyli wg Ciebie da się zbudować ten trapez.
Spróbuj więc to zrobić dla podanych długości boków (ewentualnie podaj długości przyprostokątnych któregoś z trójkątów utworzonych przez ramię i wysokość).
-- 26 cze 2011, o 14:27 --
Co do Twojego sposobu rozumowania:
Sprawdzanie "wysokości" dla założonego trapezu prostokątnego nic nie daje (z wyjątkiem szczególnego przypadku gdyby ta wysokość okazała się równa długości krótszego ramienia) ponieważ:
Jeżeli ta "wysokość" wyjdzie dłuższa od krótszego ramienia to o niczym to nie przesądza, bo zmniejszając kąt ostry pomiędzy dłuższym ramieniem i dłuższą podstawą uzyskujemy coraz mniejszą wysokość (dowolnie małą). Do momentu aż ta wysokość nie zacznie być mniejsza od krótszego ramienia nie jest oczywiście możliwe zbudowanie trapezu.
Pozostaje pytanie czy dla którejkolwiek z wysokości mniejszych od długości krótszego ramienia odległość pomiędzy "drugimi" końcami podstaw jest równa długości tego krótszego ramienia.
Analogicznie jest dla przypadku, gdy ta "wysokość" wyjdzie krótsza od krótszego ramienia.
Nawiązując do Twojego ostatniego warunku, to obliczona w ten sposób "wysokość" oczywiście nigdy nie może wyjść dłuższa niż dłuższe ramię. Przecież rachunkowo dłuższe ramię to przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego a "wysokość" to jedna z jego przyprostokątnych.
Niewątpliwie tak.Hausa pisze:Tzn jeżeli wysokość będzie miała długość taką samą jak krótsze ramię, to wtedy da się zbudować trapez prostokątny
Tego nie rozumiem. Od czego krótsza? Od długości drugiego ramienia? (tak wynikałoby z Twoich rachunków). Przecież wysokość (generalnie) musi być nie większa od długości krótszego ramieniaHausa pisze:...jeżeli "wysokość" wyjdzie krótsza to wtedy nie będzie to wysokość bo "nie dosięgnie" drugiej podstawy.
Także nie bardzo to rozumiem.Hausa pisze:Jeżeli wyszłaby dłuższa to mogę "przesunąć" dłuższą podstawę tak, żeby wysokość łączyła obie podstawy i wtedy da się zbudować trapez, który nie jest prostokątny.
A może być dłuższa od krótszego ramienia?Hausa pisze: I jeszcze wysokość nie może być dłuższa od długości najdłuższego ramienia.
Proponuję abyś dla sprawdzenia swojego sposobu rozumowania rozwiązała przykład b)
Długości z punktu b) spełniają warunki podanego przez Ciebie algorytmu:
\(\displaystyle{ h= \sqrt{11^2-5^2} = \sqrt{96} =4 \sqrt{6}}\)
Niewątpliwie \(\displaystyle{ 4 \sqrt{6}>5}\) oraz \(\displaystyle{ 4 \sqrt{6}<11}\) czyli wg Ciebie da się zbudować ten trapez.
Spróbuj więc to zrobić dla podanych długości boków (ewentualnie podaj długości przyprostokątnych któregoś z trójkątów utworzonych przez ramię i wysokość).
-- 26 cze 2011, o 14:27 --
Co do Twojego sposobu rozumowania:
Sprawdzanie "wysokości" dla założonego trapezu prostokątnego nic nie daje (z wyjątkiem szczególnego przypadku gdyby ta wysokość okazała się równa długości krótszego ramienia) ponieważ:
Jeżeli ta "wysokość" wyjdzie dłuższa od krótszego ramienia to o niczym to nie przesądza, bo zmniejszając kąt ostry pomiędzy dłuższym ramieniem i dłuższą podstawą uzyskujemy coraz mniejszą wysokość (dowolnie małą). Do momentu aż ta wysokość nie zacznie być mniejsza od krótszego ramienia nie jest oczywiście możliwe zbudowanie trapezu.
Pozostaje pytanie czy dla którejkolwiek z wysokości mniejszych od długości krótszego ramienia odległość pomiędzy "drugimi" końcami podstaw jest równa długości tego krótszego ramienia.
Analogicznie jest dla przypadku, gdy ta "wysokość" wyjdzie krótsza od krótszego ramienia.
Nawiązując do Twojego ostatniego warunku, to obliczona w ten sposób "wysokość" oczywiście nigdy nie może wyjść dłuższa niż dłuższe ramię. Przecież rachunkowo dłuższe ramię to przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego a "wysokość" to jedna z jego przyprostokątnych.
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 14 maja 2011, o 19:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 31 razy
Czy istnieje trapez o zadanych bokach
Czyli to wystarczy do sprawdzenia czy z zadanych boków można zbudować trapez?mat_61 pisze: Warunek konieczny i wystarczający do zbudowania trapezu o podanych długościach podstaw i ramion:
Jeżeli okręgi o promieniach równych długościom ramion, których środki są oddalone o różnicę długości podstaw przecinają się to wówczas z podanych odcinków można zbudować trapez.
a) można
b) nie można
c) można
d) nie można
Czy to są poprawne odpowiedzi?
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Czy istnieje trapez o zadanych bokach
Tak, ale byłoby dobrze gdybyś starał się zrozumieć dlaczego tak jest.Michas1415 pisze:Czyli to wystarczy do sprawdzenia czy z zadanych boków można zbudować trapez?
Trzy tak, jedna nie. Sprawdź jeszcze raz.Michas1415 pisze:a) można
b) nie można
c) można
d) nie można
Czy to są poprawne odpowiedzi?
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 14 maja 2011, o 19:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 31 razy
Czy istnieje trapez o zadanych bokach
Staram się zrozumieć.mat_61 pisze:Tak, ale byłoby dobrze gdybyś starał się zrozumieć dlaczego tak jest.
W b) okręgi są styczne i z tym podpunktem mam problem.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Czy istnieje trapez o zadanych bokach
Dla punktu b) promienie okręgów to \(\displaystyle{ r=5 \ R=11}\) natomiast odległość pomiędzy nimi wynosi \(\displaystyle{ L=5}\) Czy te okręgi są rzeczywiście styczne? Narysuj sobie te dwa okręgi.Michas1415 pisze: W b) okręgi są styczne i z tym podpunktem mam problem.
Jaki jest warunek styczności okręgów?
Proponuję przypomnienie sobie (np. poszukanie w podręczniku, albo tutaj (punkt 3.1): ) warunków wzajemnego położenia dwóch okręgów.
Kiedy dwa okręgi przecinają się?
Okręgi styczne nie przecinają się, czyli w takim przypadku nie można zbudować trapezu.
Ostatnio zmieniony 26 cze 2011, o 21:09 przez mat_61, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 14 maja 2011, o 19:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 31 razy
Czy istnieje trapez o zadanych bokach
W b) rzeczywiście nie są styczne... w d) też się nie przecinają. Chyba że się mylę...
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Czy istnieje trapez o zadanych bokach
To jest prawda. Skoro w d) się nie przecinają, to nie można zbudować trapezu. W b) faktycznie nie są styczne, ale czy się przecinają?
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 14 maja 2011, o 19:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 31 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 14 maja 2011, o 19:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 31 razy
Czy istnieje trapez o zadanych bokach
Chyba Trzy nie jedna tak w c) też się nie przecinają.mat_61 pisze:Trzy tak, jedna nie. Sprawdź jeszcze raz.