długości boków trójkąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
muller
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 206
Rejestracja: 8 gru 2006, o 19:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 85 razy
Pomógł: 6 razy

długości boków trójkąta

Post autor: muller »

Bok trójkąta równobocznego ABC ma długość a. na bokach AB, BC, CA tego trójkąta obrano odpowiednio punkty D, E, F takie ze |AD|=0,2a |BE|=0,5a |CF|=0,8a. oblicz dlugosci boków trójkąta DEF
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

długości boków trójkąta

Post autor: wb »

Trójkat ADF jest także równoboczny o boku 0,2a, więc |DF|=0,2a. Ponieważ |DE|=|EF| , więc wystarczy obliczyć długość jednego z nich z tw.cosinusów.
ODPOWIEDZ