Witam! Bardzo proszę o pomoc z pewnymi dwoma zadankami, to ważne!
1. Wyraź w radianach miary następujących kątów: 70 stopni i 100 stopni
2. Wyraź w stopniach miary następujących kątów: 2rad, pi przez 3 rad
3. Z jaką prędkością liniową można obracać ciało o masie m=2kg, przymocowując je do linki o długości 1m, jeżeli największe napięcie jakie może ono wytrzymać jest równe 50N
Bardzo proszę o pomoc, kompletnie nie mam pojęcia jak to zrobić a jest potrzebne, pozdrawiam.
Ruch po okręgu, radiany, prędkość liniowa
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Ruch po okręgu, radiany, prędkość liniowa
1,2
\(\displaystyle{ \pi}\) radianów to \(\displaystyle{ 180^{\circ}}\)
i korzystasz np. z proporcji
3.
\(\displaystyle{ \text{siła odśrodkowa} \le \text{maksymalny naciąg nici}}\)
\(\displaystyle{ \pi}\) radianów to \(\displaystyle{ 180^{\circ}}\)
i korzystasz np. z proporcji
3.
\(\displaystyle{ \text{siła odśrodkowa} \le \text{maksymalny naciąg nici}}\)
Ruch po okręgu, radiany, prędkość liniowa
Dzięki wielkie, a można prosić o obliczenia co do trzeciego zadania?
Ruch po okręgu, radiany, prędkość liniowa
Ale tak jak mówiłem, na prawdę nie znam się na matematyce dobrze, a już na pewno na fizyce. Na wiki przedstawiono dwa wzory
Mógłbyś chociaż mi podstawić do wzoru dane z treści? Gubie się w tym strasznie, pozdrawiam!
Mógłbyś chociaż mi podstawić do wzoru dane z treści? Gubie się w tym strasznie, pozdrawiam!
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Ruch po okręgu, radiany, prędkość liniowa
3.
Zgodnie z tym, co napisałem wyżej mamy:
\(\displaystyle{ \frac{mv^2}{r} \le 50N}\)
\(\displaystyle{ m,r}\) mamy dane, musimy z tego równania wyznaczyć \(\displaystyle{ v}\)
Zgodnie z tym, co napisałem wyżej mamy:
\(\displaystyle{ \frac{mv^2}{r} \le 50N}\)
\(\displaystyle{ m,r}\) mamy dane, musimy z tego równania wyznaczyć \(\displaystyle{ v}\)