Okręg wpisany w wycinek koła

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
rwd5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 12 cze 2011, o 16:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Okręg wpisany w wycinek koła

Post autor: rwd5 »

W wycinek koła o promieniu 15 i kącie środkowym 60° wpisano okrąg styczny do łuku i promieni ograniczających ten wycinek. Oblicz promień tego okręgu. Wykonaj rysunek pomocniczy.
Awatar użytkownika
aniu_ta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 667
Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pomorskie
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 92 razy

Okręg wpisany w wycinek koła

Post autor: aniu_ta »

dorysuj sobie styczną (prostą) w tym miejscu, gdzie mały okrąg jest styczny do łuku.
rwd5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 12 cze 2011, o 16:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Okręg wpisany w wycinek koła

Post autor: rwd5 »

Eh jakoś nic mi to za bardzo nie pomogło. Proszę o jeszcze może jakąś podpowiedź
Awatar użytkownika
aniu_ta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 667
Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pomorskie
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 92 razy

Okręg wpisany w wycinek koła

Post autor: aniu_ta »

narysuj przedłużenia promieni ograniczających ten wycinek i zauważ, że mały okrąg jest pisany jednocześnie w wycinek koła i trójkąt równoboczny. skup się na trójkącie równobocznym.

ile wynosi promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny?
rwd5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 12 cze 2011, o 16:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Okręg wpisany w wycinek koła

Post autor: rwd5 »

Promień wynosi \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{6}}\). Czyli w tym przypadku \(\displaystyle{ \frac{15 \sqrt{3} }{6}= 2,5 \sqrt{3}}\)
Dobrze mówię ?? Dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
aniu_ta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 667
Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pomorskie
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 92 razy

Okręg wpisany w wycinek koła

Post autor: aniu_ta »

promień wycinka nie jest bokiem trójkąta, jest jego wysokością.
rwd5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 12 cze 2011, o 16:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Okręg wpisany w wycinek koła

Post autor: rwd5 »

a czyli promień tego okręgu jest równy \(\displaystyle{ \frac{1}{3}h}\), czyli \(\displaystyle{ 5}\) ??
Awatar użytkownika
aniu_ta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 667
Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pomorskie
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 92 razy

Okręg wpisany w wycinek koła

Post autor: aniu_ta »

dokładnie tak ;)
rwd5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 12 cze 2011, o 16:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Okręg wpisany w wycinek koła

Post autor: rwd5 »

No dzięki wielkie
ODPOWIEDZ