Podstawy trapezu mają długości 8 i 4. Oblicz długość odcinka równoległego do nich i dzielącego trapez na dwie figury o równych polach.
doszedłem do takiego układu równań? Nie wiem, macie jakieś inne sposoby na to jak to rozwiązać?
\(\displaystyle{ \begin{cases} 6h=(x+8)(h-h_1)\\6h=(x+4) \cdot h_1\\(x+8) \cdot h_1=(x+4)(h-h_1)\end{cases}}\)
okrąg opisany na trapezie
-
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 8 wrz 2010, o 17:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 4 razy
okrąg opisany na trapezie
Ostatnio zmieniony 10 cze 2011, o 18:48 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to '\cdot'.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to '\cdot'.
-
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 8 wrz 2010, o 17:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 4 razy