Siema mam zadanie o takiej treści: Dany jest trójkąt o bokach:6,10,14.
Oblicz pole tego trójkąta oraz promień okręgu wpisanego i opisanego na tym trójkącie.
Proszę o pomoc bo nie łapię planimetrii ;/
Pole trójkąta,
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Pole trójkąta,
Pole ze wzoru Herona
Promień okręgu wpisanego w trójkąt
\(\displaystyle{ r= \frac{2P_{trojkata}}{a+b+c}}\)
Promień okręgu opisanego na trójkącie
\(\displaystyle{ R=\frac{abc}{4 P_{trojkata}}}\)
Promień okręgu wpisanego w trójkąt
\(\displaystyle{ r= \frac{2P_{trojkata}}{a+b+c}}\)
Promień okręgu opisanego na trójkącie
\(\displaystyle{ R=\frac{abc}{4 P_{trojkata}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 3 cze 2011, o 19:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 77 razy
Pole trójkąta,
Wzór Herona to:
\(\displaystyle{ P= \sqrt{p\left( p-a\right) \left( p-b\right) \left( p-c\right) }}\)
gdzie p to połowa obwodu trójkąta a,b i c to oczywiście długości boków.
\(\displaystyle{ P= \sqrt{p\left( p-a\right) \left( p-b\right) \left( p-c\right) }}\)
gdzie p to połowa obwodu trójkąta a,b i c to oczywiście długości boków.