Okrąg podzielony na 3 łuki

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
robson15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 9 cze 2011, o 19:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łomża

Okrąg podzielony na 3 łuki

Post autor: robson15 »

Treść zadania:

Punkty A,B,C dzielą okrąg na 3 łuki których stosunek długości wynosi 1:2:3.Oblicz miary kątów trójkąta ABC

Nie wiem jak to zrobić;/
nobuddy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 119
Rejestracja: 24 gru 2010, o 07:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 3 razy

Okrąg podzielony na 3 łuki

Post autor: nobuddy »

Podpowiedź:    
Podpowiedź 2:    
robson15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 9 cze 2011, o 19:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łomża

Okrąg podzielony na 3 łuki

Post autor: robson15 »

nie rozumiem ;/
nobuddy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 119
Rejestracja: 24 gru 2010, o 07:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 3 razy

Okrąg podzielony na 3 łuki

Post autor: nobuddy »

Najpierw zrób sobie rysunek. A,B,C to te punkty na okręgu, pkt O to środek okręgu.

Łuki AB, BC i AC są w stosunku 1:2:3. Wynika z tego że kąty AOB, BOC i COA też są w stosunku 1:2:3, a że dają razem kąt pełny (360 stopni) to mamy, wprowadzając pomocniczą zmienna x:

\(\displaystyle{ x+2x+3x=360}\)
skąd \(\displaystyle{ x=60}\)

Wtedy:
\(\displaystyle{ AOB=x=60}\)

\(\displaystyle{ BOC=2x=120}\)

\(\displaystyle{ COA=3x=180}\)

Kąt wpisany (ACB) jest równy połowie kąta środkowego (AOB) równego 60 czyli:
\(\displaystyle{ ACB=30}\).

W ten sam sposób obliczasz pozostałe kąty trójkąta: 60 i 90 stopni. Można było też skorzystać z faktu że odcinek AC jest średnicą, a kąt oparty na średnicy ma miarę 90 stopni.

Teraz rozumiesz?
ODPOWIEDZ