Okrąg \(\displaystyle{ o_{1}}\) określony jest równaniem: \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}-4x+6y+9=0}\)
1)Napisz równanie okręgu \(\displaystyle{ o_{2}}\) współśrodkowego z okręgiem \(\displaystyle{ o_{1}}\) przechodząącego przez punkt \(\displaystyle{ A=(6;0)}\)
2)Oblicz pole pierścienia kołowego ograniczonego okegami \(\displaystyle{ o_{1}}\) i \(\displaystyle{ o_{2}}\)
Okrąg
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
Okrąg
1) okrąg współsrodkowy oznacza ze ma ten sam srodek
srodek okregu
-2a=-4 -2b=6
a=2 b=-3
S(2,-3)
teraz mozna obliczyc r , |SA|=r
|SA|=\(\displaystyle{ \sqrt{(2-6)^2+(-3-0)^2}}\)
ii korzystasz ze wzoru na promien okregu r^2=(x-a)^2+(x-b)^2
[ Dodano: 8 Styczeń 2007, 19:45 ]
2) Zeby obliczyc pole pierscienia kołowego P=P duzego okregu - Pmałego okręgu
r małego okregu wynosi 2
r duzego okregu wynosi 5 ( ze wzoru wyzej)
P=pi* 5^2-pi* 2^2
srodek okregu
-2a=-4 -2b=6
a=2 b=-3
S(2,-3)
teraz mozna obliczyc r , |SA|=r
|SA|=\(\displaystyle{ \sqrt{(2-6)^2+(-3-0)^2}}\)
ii korzystasz ze wzoru na promien okregu r^2=(x-a)^2+(x-b)^2
[ Dodano: 8 Styczeń 2007, 19:45 ]
2) Zeby obliczyc pole pierscienia kołowego P=P duzego okregu - Pmałego okręgu
r małego okregu wynosi 2
r duzego okregu wynosi 5 ( ze wzoru wyzej)
P=pi* 5^2-pi* 2^2