romb o boku a

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
hlejen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 19 paź 2010, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki

romb o boku a

Post autor: hlejen »

Romb o boku długości a i kącie ostrym \(\displaystyle{ \alpha}\) podzielono na 3 części o równych polach prostymi przechodzącymi przez wierzchołek kąta ostrego. oblicz długości odcinków, na jakie proste te dzielą boki rombu.

sam staralem sie to rozwiazac i nie wiem co dalej, więc pokarze jak to robilem.

\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{h}{a}

h= a \cdot sin \alpha

P _{trojkąta} = \frac{1}{2} \cdot h \cdot x = \frac{1}{3} P _{rombu}}\)
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

romb o boku a

Post autor: aalmond »

Wykorzystaj wzór: \(\displaystyle{ P_{rombu}=a \cdot a \cdot sin \alpha}\)
ODPOWIEDZ