Czy kosinus?
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 18 wrz 2010, o 13:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dębica
- Podziękował: 8 razy
Czy kosinus?
Czy kosinus kąta ostrego w trójkącie prostokątnym może być równy 0,3;1;-0,66...;1 1/3? Odpowiedź uzasadnij.
- Kamil Wyrobek
- Użytkownik
- Posty: 644
- Rejestracja: 24 paź 2010, o 17:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 60 razy
Czy kosinus?
Cosinus kąta ostrego to stosunek przyprostokątnej leżącej przy tym kącie do przeciwprostokątnej.
W takim razie:
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{b}{c}}\)
Jeżeli więc masz trójkąt... o bokach 3,4,5.
W takim razie:
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{4}{5} =0,8}\)
I tak można w nieskończoność. Można również popatrzeć na wykres. I będziesz wiedzieć, że wykres zmienia się od \(\displaystyle{ <-1,1>}\)
W takim razie:
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{b}{c}}\)
Jeżeli więc masz trójkąt... o bokach 3,4,5.
W takim razie:
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{4}{5} =0,8}\)
I tak można w nieskończoność. Można również popatrzeć na wykres. I będziesz wiedzieć, że wykres zmienia się od \(\displaystyle{ <-1,1>}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 18 wrz 2010, o 13:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dębica
- Podziękował: 8 razy
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Czy kosinus?
Kamil Wyrobek pisze:I tak można w nieskończoność. Można również popatrzeć na wykres. I będziesz wiedzieć, że wykres zmienia się od \(\displaystyle{ <-1,1>}\)
Cosinus kąta ostrego w trójkącie prostokątnym może przyjmować wartości tylko z przedziału \(\displaystyle{ (0,1)}\).
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 18 wrz 2010, o 13:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dębica
- Podziękował: 8 razy
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Czy kosinus?
Bo kąt jest ostry, czyli jest z przedziału \(\displaystyle{ (0^\circ, 90^\circ)}\). Dla takich kątów cosinus przyjmuje wartości z przedziału \(\displaystyle{ (0,1)}\).
Inna wersja: cosinus tego kąta to stosunek długości przyprostokątnej do długości przeciwprostokątnej. Ponieważ są to długości, to ich stosunek jest liczbą dodatnią. Ponieważ przeciwprostokątna jest dłuższa od przyprostokątnej, więc ten stosunek jest liczbą mniejszą od \(\displaystyle{ 1}\).
JK
Inna wersja: cosinus tego kąta to stosunek długości przyprostokątnej do długości przeciwprostokątnej. Ponieważ są to długości, to ich stosunek jest liczbą dodatnią. Ponieważ przeciwprostokątna jest dłuższa od przyprostokątnej, więc ten stosunek jest liczbą mniejszą od \(\displaystyle{ 1}\).
JK
- Kamil Wyrobek
- Użytkownik
- Posty: 644
- Rejestracja: 24 paź 2010, o 17:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 60 razy
Czy kosinus?
Jan Kraszewski,
Chodziło mi o to, że \(\displaystyle{ \cos x}\) w całej dziedzinie przyjmuje wartośći \(\displaystyle{ <-1,1>}\) a z tego wychodzi, że od \(\displaystyle{ 0}\) do \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) ma wartości \(\displaystyle{ <0,1>}\)Cosinus kąta ostrego w trójkącie prostokątnym może przyjmować wartości tylko z przedziału (0,1).
JK
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Czy kosinus?
Zauważ, że gabisia150 nie zrozumiała tego, co chciałeś przekazać.Kamil Wyrobek pisze:Chodziło mi o to, że \(\displaystyle{ \cos x}\) w całej dziedzinie przyjmuje wartośći \(\displaystyle{ <-1,1>}\) a z tego wychodzi, że od \(\displaystyle{ 0}\) do \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) ma wartości \(\displaystyle{ <0,1>}\)
Do tego uwaga - cosinus w tym przypadku jest rozważany jako pewna zależność w trójkącie, a nie jako funkcja rzeczywista. Dlatego Twoja uwaga była niezrozumiała. Ponadto to, co napisałeś powyżej nie jest prawdą - przedział \(\displaystyle{ (0,1)}\) powinien być otwarty, a nie domknięty, bo w kąty \(\displaystyle{ 0^\circ, 90^\circ}\) nie są ostre.
JK