Wiedząc, że \(\displaystyle{ \sin x + \cos x = \frac{ \sqrt{} 3}{3}}\) , oblicz \(\displaystyle{ sin ^{4}x + cos ^{4}x}\)
proszę o pomoc ; )
Kąty sin, cos
- CamillePin
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 8 cze 2011, o 14:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 6 razy
Kąty sin, cos
Ostatnio zmieniony 8 cze 2011, o 17:51 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Kąty sin, cos
Pomocniczo wyznacz sobie "coś" z \(\displaystyle{ (sinx+cosx)^2}\)
A potem przejdź do części właściwej czyli \(\displaystyle{ (sinx +cox)^4}\)
A potem przejdź do części właściwej czyli \(\displaystyle{ (sinx +cox)^4}\)