zbiory - elipsa

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
M_1906
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 5 gru 2010, o 17:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

zbiory - elipsa

Post autor: M_1906 »

Czy elipsa \(\displaystyle{ x ^{2}+2* y^{2} \le 1}\) ma \(\displaystyle{ a=\sqrt{2} i b=1}\)?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

zbiory - elipsa

Post autor: piasek101 »

To elipsa z jej wnętrzem.

\(\displaystyle{ a=1}\) oraz \(\displaystyle{ b=\frac{\sqrt2}{2}}\)
M_1906
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 5 gru 2010, o 17:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

zbiory - elipsa

Post autor: M_1906 »

Pytanie jest banalne, ale czy możnabyłoby prosić o rozpisanie skąd wzięły się te liczby?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

zbiory - elipsa

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ \frac{x^2}{1^2}+\frac{y^2}{(0,5\sqrt 2)^2}=1}\)
ODPOWIEDZ