Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
aalmond
Użytkownik
Posty: 2911 Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy
Post
autor: aalmond » 8 cze 2011, o 22:35
\(\displaystyle{ \frac{x}{6} = cos 30^{\circ} = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) , a z tego otrzymasz to, co wyżej
yuggus
Użytkownik
Posty: 21 Rejestracja: 16 maja 2011, o 18:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Post
autor: yuggus » 8 cze 2011, o 22:38
A czego to pomnożyłeś przez 6 ?
aalmond
Użytkownik
Posty: 2911 Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy
Post
autor: aalmond » 8 cze 2011, o 22:54
\(\displaystyle{ \frac{x}{6} = cos 30^{\circ}/ \cdot 6 \\ \\
x = 6 \cdot cos30^{\circ}}\)
yuggus
Użytkownik
Posty: 21 Rejestracja: 16 maja 2011, o 18:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Post
autor: yuggus » 8 cze 2011, o 23:06
A wczesniej skąd Ci się wzięło nagle pierwiastek z 3 przez 2 ? Bo dalej nie rozumiem. Sorry ze sie tak pytam, ale kompletnie nie orientuje sie w tych funkcjach bo w tym przypadku jest to utrudnianie sobie zycia.
aalmond
Użytkownik
Posty: 2911 Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy
Post
autor: aalmond » 8 cze 2011, o 23:18
\(\displaystyle{ cos 30^{\circ}=\frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
yuggus
Użytkownik
Posty: 21 Rejestracja: 16 maja 2011, o 18:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Post
autor: yuggus » 8 cze 2011, o 23:29
No to cos to x/6 czy pierwiastek z 3 przez 2 ?
aalmond
Użytkownik
Posty: 2911 Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy
Post
autor: aalmond » 8 cze 2011, o 23:33
I jedno i drugie.
yuggus
Użytkownik
Posty: 21 Rejestracja: 16 maja 2011, o 18:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Post
autor: yuggus » 9 cze 2011, o 00:00
Aaaa bo to są takie jakby wartości gotowe (?) ze str.
Dzięki