Dane są dwa okręgi styczne zewnętrznie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
karinas15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 8 wrz 2008, o 19:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kielce

Dane są dwa okręgi styczne zewnętrznie

Post autor: karinas15 »

Dane są dwa okręgi styczne zewnętrznie: okrąg o środku w punkcie O1 i promieniu r1 = 3m ora okrąg o ośrodku w punkcie O2 i promieniu r2 = 4 – m, gdzie m należy do (0, 4). Odcinek IO1O2I ma długość 7
a) Oblicz długość promieni r1 i r2.
b) Prosta k jest styczną zewnętrzną do obu okręgów. Prosta O1O2 przecina prostą k w punkcie A. Oblicz AO2
piotr1325
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 10 mar 2011, o 16:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krasnystaw
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Dane są dwa okręgi styczne zewnętrznie

Post autor: piotr1325 »

z warunku zewnętrznej styczności okręgów \(\displaystyle{ |O1O2|=r1+r2}\) z tego mamy, że \(\displaystyle{ 3m+4-m=7}\) wyznaczamy m i obliczamy promienie; prowadzimy promienie do punktów styczności, następnie z podobieństwa trójkątów \(\displaystyle{ \frac{|AO2|}{r2}= \frac{|AO2|+|O1O2|}{r1}}\)
to równanie pozostawiam tobie do rozwiązania.
ODPOWIEDZ