styczna do okregu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

styczna do okregu

Post autor: Vixy »

Napisz równanie okregu przechodzacego przez poczatek ukladu współrzednych i stycznego do prostych x+2y+9=0 oraz 2x-y-2=0



wnajpierw rozwiazuje ten uklad rownan zeby otrzymac punkty przeciecia sie tych dwóch prostych

y=2x-2
y=-1/2x+9/2
wychodzi (-4,-1)

punkty stycznosci maja współrzedne A(x,2x-2) B(x,-1/2x+9/2)

nastepnie licze te wspolrzedne z tego: (x+4)^2+(-1/2x+9/2+1)^2=(x+4)^2+(2x-2+1)^2

z tego wyjda mi wspolrzedne stycznosci , czy narazie dobrze mysle ?
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

styczna do okregu

Post autor: Lady Tilly »

Podobne zadanie jest tutaj
ODPOWIEDZ