Pomocy!
Oblicz pole trójkąta ABC ograniczonego prostą \(\displaystyle{ k: y=x+4}\) i osiami układu współrzędnych. Podaj równanie prostej l równoległej do prostej k, takiej że trójkąt ograniczony prostą l i osiami układu współrzędnych ma pole dziewięciokrotnie większe od pola trójkąta ABC.
pole i równanie prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 13 kwie 2011, o 11:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 15 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 30 maja 2011, o 19:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
pole i równanie prostej
\(\displaystyle{ P_{\triangle} = \frac{4*4}{2} = 8}\)
Ponieważ prosta przecina osie układu w punktach \(\displaystyle{ (-4,0) ,(0,4)}\)
Aby prosta była równoległa musi mieć ten sam współczynnik \(\displaystyle{ a}\) w naszym przypadku 1.
Pole większego trójkąta musi wynosić \(\displaystyle{ 72}\). Więc prosta musi przecinać osie układu w punktach \(\displaystyle{ (-12,0), (0,12)}\)
Ponieważ prosta przecina osie układu w punktach \(\displaystyle{ (-4,0) ,(0,4)}\)
Aby prosta była równoległa musi mieć ten sam współczynnik \(\displaystyle{ a}\) w naszym przypadku 1.
Pole większego trójkąta musi wynosić \(\displaystyle{ 72}\). Więc prosta musi przecinać osie układu w punktach \(\displaystyle{ (-12,0), (0,12)}\)