Trapez, odcinki

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Wave
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 3 sty 2007, o 18:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 15 razy

Trapez, odcinki

Post autor: Wave »

Odcinki AB i CD są podstawami trapezu. Przekątne tego trapezu przecinają się w punkcie M. Przez punkt M poprowadzono prostą, równoległą do podstaw trapezu, przecinającą pozostałe boki w punktach E i F. Uzasadnić, że:
\(\displaystyle{ \frac{|EM|}{|AB|}+\frac{|EM|}{|CD|}=1}\)

Proszę o pomoc:)
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Trapez, odcinki

Post autor: Lady Tilly »

Skorzystaj ze średniej harmonicznej:
\(\displaystyle{ |EF|=\frac{2}{\frac{1}{|AB|}+\frac{1}{|CD|}}}\)
\(\displaystyle{ |EF|(|AB|+|CD|)=2|AB|{\cdot}|CD|}\)
w trapezie równoramiennym z pewnością ta zależność zachodzi, odcinek |EM| jest połową |EF|
Wave
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 3 sty 2007, o 18:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 15 razy

Trapez, odcinki

Post autor: Wave »

Chmm... to wyjdzie |EF| = |AB| ?

A czy da się bez wzoru na średnią harmoniczną którego nie ma w gimnazjum? :>
ODPOWIEDZ