Oblicz środek okręgu opisanego na trójkącie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Mlle_Lenny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 13 sie 2010, o 11:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 2 razy

Oblicz środek okręgu opisanego na trójkącie

Post autor: Mlle_Lenny »

Wyznacz równanie okręgu opisanego na trójkącie ABC
A(0,0) B(8,4) C(8,0)

(0-a)^ + (0-b)^ = r^
(8-a)^ + (4-b)^ = r^
(8-a)^ + (0-b)^ = r^

a^ + b^ = r^
64 - 16a + a^ + 16 - 8b + b^ = a^ + b^
64 - 16a + a^ + b^ = a^ + b^

a^ + b^ = r^
-16a - 8b = -80
-16a = -64

a^ + b^ = r^
2a - b =10
a= 4

a = 4
b = -2

(x-4)^ + (y+2)^ = 20


Co jest nie tak? Równanie powinno wyjść: (x-4)^ (y-2)^ = 20
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Oblicz środek okręgu opisanego na trójkącie

Post autor: aalmond »

\(\displaystyle{ -16a - 8b = -80/:(-8)\\
2a + b = 10}\)
ODPOWIEDZ