W równoległoboku o kącie rozwartym 150 stopni, długości wysokości pozostają w stosunku 1 : 2. Wiedząc, że pole równoległoboku jest równe 49 cm2, oblicz:
a) długości boków równoległoboku;
b) długości wysokości równoległoboku.
Jak się do tego zabrać?
Równoległobok o kącie rozwartym
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Równoległobok o kącie rozwartym
Kąt ostry ma więc \(\displaystyle{ 30^o}\)
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość opuszczona na dłuższy bok \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ 2h}\) - wysokość opuszczona na krótszy bok \(\displaystyle{ b}\)
\(\displaystyle{ ah=2bh \Rightarrow a=2b}\)
\(\displaystyle{ sin30^o= \frac{h}{b} \\2bh=49}\)
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość opuszczona na dłuższy bok \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ 2h}\) - wysokość opuszczona na krótszy bok \(\displaystyle{ b}\)
\(\displaystyle{ ah=2bh \Rightarrow a=2b}\)
\(\displaystyle{ sin30^o= \frac{h}{b} \\2bh=49}\)
Równoległobok o kącie rozwartym
Z tego co mi wyszło o b=7, a=14, h=3,5. Czy to będzie prawidłowy wynik?:)
Równoległobok o kącie rozwartym
Tak, ale to będzie analogicznie 7cmanna_ pisze:Zgadza się, ale musisz jeszcze policzyć wysokość opuszczoną na krótszy bok czyli \(\displaystyle{ 2h}\)