Cześć!
Czy mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać to zadanie?
Boki równoległoboków \(\displaystyle{ DFGE}\) i \(\displaystyle{ BIFH}\) są równoległe do boków równoległoboku \(\displaystyle{ ABCD}\). Udowodnij, że jeśli punkt \(\displaystyle{ F}\) należy do przekątnej \(\displaystyle{ AC}\) , to pola czworokątów \(\displaystyle{ DFGE}\) i \(\displaystyle{ BIFH}\) są równe.
Dziękuję
PS Nie chcdiało mi zaakceptować nazwy DEFG, więc musiałam ją zastąpić na DFGE.
Udowodnij pola równoległoboków
-
- Użytkownik
- Posty: 201
- Rejestracja: 6 gru 2009, o 14:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 24 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Udowodnij pola równoległoboków
Z tw. Talesa wynika, że:
|EF|=|FH| (dla ramion kąta AC, EH i równoległych AD, BC)
|GF|=|FI| (dla ramion kąta AC, GI i równoległych AB, DC)
Natomiast z równości tych odcinków (oraz równości miar odpowiadających sobie kątów) wynika, że równoległoboki DEFG oraz BIFH są przystające, czyli mają równe pola powierzchni.
|EF|=|FH| (dla ramion kąta AC, EH i równoległych AD, BC)
|GF|=|FI| (dla ramion kąta AC, GI i równoległych AB, DC)
Natomiast z równości tych odcinków (oraz równości miar odpowiadających sobie kątów) wynika, że równoległoboki DEFG oraz BIFH są przystające, czyli mają równe pola powierzchni.
-
- Użytkownik
- Posty: 201
- Rejestracja: 6 gru 2009, o 14:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 24 razy