Rozważmy równoległoboki o danym obwodzie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
bliznieta07129
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 436
Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Rozważmy równoległoboki o danym obwodzie

Post autor: bliznieta07129 »

Rozważmy równoległoboki o danym obwodzie 2p i kącie ostrym przy o mierze \(\displaystyle{ \alpha}\) . Jakiej długości boki ma równoległobok o największym polu?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rozważmy równoległoboki o danym obwodzie

Post autor: piasek101 »

Z \(\displaystyle{ P=ab\cdot sin\alpha}\) (gdzie (a) i (b) to boki).
ODPOWIEDZ