Matematyka:
1. Dany jest prostokąt o wymiarach 3 cm x 10 cm. Jego długość i szerokość zwiększono o x cm. Dla jakich wartości x przekątna nowego prostokąta ma długość większą od 13 cm?
2. Boki prostokąta maja długość 8 i 10. Dla jakich wartości x zacieniowany obszar stanowi co najmniej 40% powierzchni prostokąta?
rysunek przedstawia prostokąt przez który przechodzą 2 linie w odległości x od 2 wierzchołków wyznaczając figurę 6 kątną.
Przekątna prostokąta
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 16 maja 2011, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wartkowice
Przekątna prostokąta
Ostatnio zmieniony 28 maja 2011, o 23:46 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Jaki to ma związek z mechaniką?
Powód: Jaki to ma związek z mechaniką?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Przekątna prostokąta
\(\displaystyle{ 10 \cdot 8=80}\) - pole prostokąta
\(\displaystyle{ 80-2 \cdot \frac{(10-x)(8-x)}{2}=80-(10-x)(8-x)=- x^2 + 18x}\) - pole zacieniowanej figury
\(\displaystyle{ (x>0)}\)
\(\displaystyle{ - x^2 + 18x \ge \frac{40}{100} \cdot 80}\)
\(\displaystyle{ 80-2 \cdot \frac{(10-x)(8-x)}{2}=80-(10-x)(8-x)=- x^2 + 18x}\) - pole zacieniowanej figury
\(\displaystyle{ (x>0)}\)
\(\displaystyle{ - x^2 + 18x \ge \frac{40}{100} \cdot 80}\)