Wykaż, że jeden z kątów ma 60 stopni

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
olsenboss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn

Wykaż, że jeden z kątów ma 60 stopni

Post autor: olsenboss »

Wykaz, ze jezeli w trojkacie

\(\displaystyle{ a=m ^{2}-2m
b=m ^{2} -1
c=m ^{2} -m+1}\)


to jeden z katow ma 60 st

Bardzo proszę o pomoc, potrzebuje tego koniecznie na dziś
Ostatnio zmieniony 25 maja 2011, o 21:40 przez olsenboss, łącznie zmieniany 2 razy.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wykaż, że jeden z kątów ma 60 stopni

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ c=m-m+1}\)?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wykaż, że jeden z kątów ma 60 stopni

Post autor: piasek101 »

Np z twierdzenia kosinusów.

Ps. Texa używaj do samej matmy.
olsenboss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn

Wykaż, że jeden z kątów ma 60 stopni

Post autor: olsenboss »

No właśnie o to chodzi, że nie mogę sobie z tym poradzić, wiem że jest to z twierdzenia cosinusów.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wykaż, że jeden z kątów ma 60 stopni

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ (m ^2 -m+1)^2=(m ^2 -2m)^2+(m^2-1)^2-2(m ^2 -2m)(m ^2 -1)cos\alpha}\)
ODPOWIEDZ