Witam! Jest to trzeci podpunkt zadania. Pani na matematyce rozwiązała je jakoś dziwnie i chciałbym zapytać się czy jest to poprawne rozwiązanie - moje wygląda inaczej. a) rozwiązanie pani b)moje
Dane:
bok rombu = \(\displaystyle{ 4\sqrt{5}}\)
przekątne: q = 16
p= 8
a) \(\displaystyle{ P=rp}\) - skąd to się wzięło?
\(\displaystyle{ 4*16=r*8\sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ 16=r*2\sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ \frac{8\sqrt{5}}{5}=r}\)
b)
\(\displaystyle{ P = 4*8 = 32}\)
\(\displaystyle{ 32 = 2\sqrt{5}* h}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{16}{\sqrt{5}}}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{16\sqrt{5}}{5}}\)
Promień okręgu wpisanego w romb
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Promień okręgu wpisanego w romb
Skąd pani wzięła ten wzór to nie mam pojęcia (to wzór na pole trójkąta)
A ty masz dwa błędy: (nie zmieniłeś długości boku rombu)
źle policzone pole rombu i \(\displaystyle{ h=2r}\), (u Ciebie \(\displaystyle{ h=r}\))
(Wynik pani o dziwo jest poprawny )
Powinno być:
\(\displaystyle{ \frac{pq}{2} =a \cdot 2r}\)
\(\displaystyle{ 4 \cdot 16=2r \cdot 4\sqrt{5}}\)
A ty masz dwa błędy: (nie zmieniłeś długości boku rombu)
źle policzone pole rombu i \(\displaystyle{ h=2r}\), (u Ciebie \(\displaystyle{ h=r}\))
(Wynik pani o dziwo jest poprawny )
Powinno być:
\(\displaystyle{ \frac{pq}{2} =a \cdot 2r}\)
\(\displaystyle{ 4 \cdot 16=2r \cdot 4\sqrt{5}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 25 maja 2011, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Promień okręgu wpisanego w romb
ale ja nie liczyłem pola rombu, tylko pole trójkąta (ćwiartki rombu) i później wyznaczałem jego wysokość, czyli r.