Okrąg wpisany w trójkąt

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
MattCorleone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 24 maja 2011, o 21:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Okrąg wpisany w trójkąt

Post autor: MattCorleone »

1.Oblicz stosunek pola koła opisanego na trójkącie równobocznym o boku długości a do pola koła wpisanego w ten trójkąt. - nie wiem jak się za to zabrać.

2.Oblicz wysokość oraz pole trójkąta równobocznego, na którym opisano okrąg o promieniu 6 cm.

Otóż w odpowiedziach jest napisane, że pole wynosi \(\displaystyle{ 27\sqrt{3}}\) a mi pole wyszlo \(\displaystyle{ \frac{27\sqrt{3} }{4}}\) jak do tego doszedłem:

Edit: błąd rachunkowy już poprawiłem.

Rysunek pomocniczy:
AU
AU
6ecbecefea4827c8.jpg (11.56 KiB) Przejrzano 75 razy
\(\displaystyle{ R = 6}\)

\(\displaystyle{ \alpha = 60^{o}}\)

\(\displaystyle{ Pt = ?}\)

\(\displaystyle{ H = ?}\)

\(\displaystyle{ sin 30^{o} = \frac{1}{2} \alpha}\)

\(\displaystyle{ sin 30^{o} = \frac{h}{6}}\)

\(\displaystyle{ sin 30^{o} = \frac{1}{2}}\)

\(\displaystyle{ 2h = 6}\)

\(\displaystyle{ h = 3}\)

\(\displaystyle{ H = h + R}\)

\(\displaystyle{ H = 3 + 6}\)

\(\displaystyle{ H = 9}\)

\(\displaystyle{ cos 30^{o} = \frac{ \frac{a}{2} }{6}}\)

\(\displaystyle{ cos 30^{o} = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)

\(\displaystyle{ 2 \cdot \frac{a}{2} = 6\sqrt{3}}\)

\(\displaystyle{ a = 6\sqrt{3}}\)

\(\displaystyle{ P_{t} = \frac{ a^{2} \sqrt{3} }{4}}\)
\(\displaystyle{ P_{t} = \frac{ \left( 6\sqrt{3} \right) ^{2} \sqrt{3} }{4}}\)
\(\displaystyle{ P_{t} = \frac{ 36 \cdot 3 \cdot \sqrt{3} }{4}}\)
\(\displaystyle{ P_{t} = \frac{ 108\sqrt{3} }{4}}\)
\(\displaystyle{ P_{t} = 27\sqrt{3}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Okrąg wpisany w trójkąt

Post autor: piasek101 »

1) W zasadzie idzie też z tego co 2.

Albo od razu :
\(\displaystyle{ R=2r}\) wyznacz oba pola w zależności od (r) i podziel większe przez mniejsze.
ODPOWIEDZ