14-kąt foremny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

14-kąt foremny

Post autor: darek20 »

14-kąt foremny o boku \(\displaystyle{ a}\) jest wpisany w okrąg o promieniu \(\displaystyle{ 1}\). Pokaż że \(\displaystyle{ \[ \frac{2-a}{2 a}>\sqrt{3\cos\left(\frac{\pi}{7}\right)} \]}\)
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

14-kąt foremny

Post autor: kamil13151 »

Narysuj sobie byle jaki wielokąt foremny, przykładowo 5 bądź 6 kąt, opisz na nim okrąg. Zauważ, że możesz ten wielokąt podzielić na kilka takich samych trójkątów równoramiennych w zależności od ilości boków. Ramię trójkąta równorammiennego to promień, czyli 1. Teraz obliczmy ile wynosi kąt między ramionami, czyli \(\displaystyle{ 360 : 14}\), bo są to jednakowe trójkąty równoramienne. Teraz korzystając z funkcji trygonometrycznych możemy obliczyć ile wynosi bok a, podziel ten trójkąt na pół, powstanie wtedy trójkąt prostokątny, użyj sinusa. Teraz to już koniec zadania, myślę że już sobie poradzisz. \(\displaystyle{ \pi = 180 ^{\circ }}\) jakby co .
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

14-kąt foremny

Post autor: darek20 »

kamil13151 pisze:Narysuj sobie byle jaki wielokąt foremny, przykładowo 5 bądź 6 kąt, opisz na nim okrąg. Zauważ, że możesz ten wielokąt podzielić na kilka takich samych trójkątów równoramiennych w zależności od ilości boków. Ramię trójkąta równorammiennego to promień, czyli 1. Teraz obliczmy ile wynosi kąt między ramionami, czyli \(\displaystyle{ 360 : 14}\), bo są to jednakowe trójkąty równoramienne. Teraz korzystając z funkcji trygonometrycznych możemy obliczyć ile wynosi bok a, podziel ten trójkąt na pół, powstanie wtedy trójkąt prostokątny, użyj sinusa. Teraz to już koniec zadania, myślę że już sobie poradzisz. \(\displaystyle{ \pi = 180 ^{\circ }}\) jakby co ;).
po co wyliczac \(\displaystyle{ a}\), przeciez jest dane
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

14-kąt foremny

Post autor: kamil13151 »

Nie mamy podanego \(\displaystyle{ a}\), mamy tylko promień, a wyliczamy po to by podstawić do nierówności.
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

14-kąt foremny

Post autor: darek20 »

bok 14-kata wynosi \(\displaystyle{ a}\)
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1657
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 472 razy

14-kąt foremny

Post autor: timon92 »

szkic:
wpierw można sobie policzyć, że \(\displaystyle{ a=2 \sin \frac \pi {14}}\)

ponadto \(\displaystyle{ \cos \frac \pi 7 = 1 - 2 \sin^2 \frac \pi {14}}\)

zatem tę nierówność można przepisać jako \(\displaystyle{ \frac{1-t}{2t}>\sqrt{3(1-2t^2)}}\), gdzie \(\displaystyle{ t= \sin \frac \pi {14}}\)

to zaś można przekształcić do \(\displaystyle{ 24t^3-11t^2-2t+1>0 \iff (t - \frac{1-\sqrt{33}}{4})(t-\frac 13)(t - \frac{1+\sqrt{33}}{4}) > 0}\)

no i skoro \(\displaystyle{ t>0}\), to wystarczy pokazać, że \(\displaystyle{ t< \frac 13}\)

a to można uzyskać np. poprzez szacowanie \(\displaystyle{ \sin \frac \pi {14} < \sin \frac \pi {12}}\) i obliczenie wartości \(\displaystyle{ \sin \frac \pi {12}}\) i pokazanie, że jest \(\displaystyle{ < \frac 13}\)
ODPOWIEDZ