Witam
Lekko nietypowe zadanie.
Dane:
Długość cięciwy = 410
Odległość cięciwy od krawędzi okręgu = 52
1. Jak obliczyć długość łuku okręgu znając jedynie długość cięciwy oraz jej odległość od krawędzi tegoż okręgu?
2. Jak obliczyć promień okręgu znając powyższe dane?
W załączeniu rysunek takiej sytuacji.
Obliczanie długości łuku na podstawie długości cięciwy
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
Obliczanie długości łuku na podstawie długości cięciwy
Przedłuż odcinek wyznaczający odległość do środka okręgu. Odległość cięciwy od środka okręgu wynosi r-52.
Poprowadź promień okręgu do końca cięciwy, otrzymasz trójkąt prostokątny. Promień r wyliczysz z twierdzenia Pitagorasa:
\(\displaystyle{ r^2=105^2+(r-52)^2}\)
Połowę kąta środkowego wyznaczający łuk możesz teraz obliczyć z tangensa
\(\displaystyle{ tg(\frac{\alpha}{2})=\frac{105}{r-52}}\)
Jak obliczysz kąt środkowy, to teraz już prosto-
\(\displaystyle{ L=\frac{\alpha}{360}\cdot2\pi r}\)
Poprowadź promień okręgu do końca cięciwy, otrzymasz trójkąt prostokątny. Promień r wyliczysz z twierdzenia Pitagorasa:
\(\displaystyle{ r^2=105^2+(r-52)^2}\)
Połowę kąta środkowego wyznaczający łuk możesz teraz obliczyć z tangensa
\(\displaystyle{ tg(\frac{\alpha}{2})=\frac{105}{r-52}}\)
Jak obliczysz kąt środkowy, to teraz już prosto-
\(\displaystyle{ L=\frac{\alpha}{360}\cdot2\pi r}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 21 kwie 2011, o 23:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubuskie
- Podziękował: 2 razy
Obliczanie długości łuku na podstawie długości cięciwy
Po podsumowaniu porad wyszły mi poniższe obliczenia.
Jedno co mnie silnie dziwi, to to że wykorzystując cosinus, czyli
\(\displaystyle{ sin( \frac{\alpha}{2})= \frac{205}{430,09}}\)
wychodzą całkiem inne wartości kąta środkowego.
W moim przypadku było to \(\displaystyle{ 52,57^{o}}\)
Jak to jest możliwe?
W jakim miejscu popełniam błąd?
Jedno co mnie silnie dziwi, to to że wykorzystując cosinus, czyli
\(\displaystyle{ sin( \frac{\alpha}{2})= \frac{205}{430,09}}\)
wychodzą całkiem inne wartości kąta środkowego.
W moim przypadku było to \(\displaystyle{ 52,57^{o}}\)
Jak to jest możliwe?
W jakim miejscu popełniam błąd?
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
Obliczanie długości łuku na podstawie długości cięciwy
Tam powinno być 205, a nie 105. Przepraszamirena_1 pisze: \(\displaystyle{ r^2=105^2+(r-52)^2}\)
Połowę kąta środkowego wyznaczający łuk możesz teraz obliczyć z tangensa
\(\displaystyle{ tg(\frac{\alpha}{2})=\frac{105}{r-52}}\)
Jak obliczysz kąt środkowy, to teraz już prosto-
\(\displaystyle{ L=\frac{\alpha}{360}\cdot2\pi r}\)
\(\displaystyle{ r^2=42025+r^2-104r+2704\\104r=39321\\r\approx378,09}\)
\(\displaystyle{ tg(\frac{\alpha}{2})\approx\frac{205}{326,09}\approx0,6287\\\frac{\alpha}{2}\approx32^010'\\\alpha\approx64^020'}\)