witam potrzebuję mieć to zadanie na gwałt ;p
Wysokość rombu jest równa 4,8 cm, a krótsza przekątna jest równa 6 cm. Oblicz:
a) długość dłuższej przekątnej
b) sinus kąta ostrego rombu
przekatna rombu i sinus kata ostrego
-
- Użytkownik
- Posty: 201
- Rejestracja: 6 gru 2009, o 14:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 24 razy
przekatna rombu i sinus kata ostrego
Oznacz w rombie ABCD krótszą przekątną jako BD, a wysokość DE.
Tw. Pitagorasa dla wysokości i przekątnej:
\(\displaystyle{ EB^2 + DE^2 = BD^2}\)
\(\displaystyle{ EB^2 = 36-23,04 = 12,96}\)
\(\displaystyle{ EB=3,6}\)
Tw. Pitagorasa dla wysokości i odcinka AE:
\(\displaystyle{ AE^2 + DE^2 = AD^2}\) Niech \(\displaystyle{ AE = x}\) Wtedy \(\displaystyle{ AD=x+3,6}\)
\(\displaystyle{ x^2 + 4,8 ^2 = (x+3,6)^2}\)
Teraz wystarczy już chyba tylko wyliczyć z liniowego równania (bo kwadraty się uproszczą) \(\displaystyle{ x}\), potem \(\displaystyle{ sin \sphericalangle DAB}\) i z twierdzenia cosinusów długość \(\displaystyle{ AC}\). Jeśli będziesz miał z czymś problem, to pytaj.
Tw. Pitagorasa dla wysokości i przekątnej:
\(\displaystyle{ EB^2 + DE^2 = BD^2}\)
\(\displaystyle{ EB^2 = 36-23,04 = 12,96}\)
\(\displaystyle{ EB=3,6}\)
Tw. Pitagorasa dla wysokości i odcinka AE:
\(\displaystyle{ AE^2 + DE^2 = AD^2}\) Niech \(\displaystyle{ AE = x}\) Wtedy \(\displaystyle{ AD=x+3,6}\)
\(\displaystyle{ x^2 + 4,8 ^2 = (x+3,6)^2}\)
Teraz wystarczy już chyba tylko wyliczyć z liniowego równania (bo kwadraty się uproszczą) \(\displaystyle{ x}\), potem \(\displaystyle{ sin \sphericalangle DAB}\) i z twierdzenia cosinusów długość \(\displaystyle{ AC}\). Jeśli będziesz miał z czymś problem, to pytaj.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 31 mar 2011, o 16:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
przekatna rombu i sinus kata ostrego
mając podstawę odcinek AC jest łatwiej policzyć z pitagorasa, tylko ten sinus mogłabyś rozpisać ;p
-
- Użytkownik
- Posty: 201
- Rejestracja: 6 gru 2009, o 14:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 24 razy
przekatna rombu i sinus kata ostrego
\(\displaystyle{ sin \sphericalangle DAB= \frac{DE}{AD} = \frac{4,8}{5} = 0,96}\)-- poniedziałek, 23 maja 2011, 20:09 --Znając \(\displaystyle{ sin \sphericalangle DAB}\), możemy, z wzorów redukcyjnych, obliczyć\(\displaystyle{ cos \sphericalangle ADB}\), uprzednio stosując jedynkę trygonometryczną do obliczenia \(\displaystyle{ cos\sphericalangle DAB}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 16 sty 2014, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
przekatna rombu i sinus kata ostrego
a skąd ci sie wzieła ta przeciwprostokątna i w jaki sposób bo nie czaję