Pole obu czworokątów tangramu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
alexvanwild
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 16 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 22 razy

Pole obu czworokątów tangramu

Post autor: alexvanwild »

Witam. Mam problem z tym zadaniem:

Oblicz pole i obwód obu czworokątów tangramu, przyjmując, że tangram jest kwadratem o boku 1.

Nie mam pojęcia jak się za nie zabrać. Proszę o pomoc pozdrawiam i dziękuję z góry.
Awatar użytkownika
aniu_ta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 667
Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pomorskie
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 92 razy

Pole obu czworokątów tangramu

Post autor: aniu_ta »

AU
AU
tangram.png (4.89 KiB) Przejrzano 45 razy
widać, że bok fioletowego kwadratu wynosi \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}}{4}}\), odcinek ge tyle samo, a długość odcinka be wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) .

miara kąta cbe wynosi 45 stopni.
alexvanwild
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 16 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 22 razy

Pole obu czworokątów tangramu

Post autor: alexvanwild »

No i bardzo fajnie Pole kwadratu wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{2}{16}}\) a równoległoboku \(\displaystyle{ \frac {1}{8}}\)

Dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
aniu_ta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 667
Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pomorskie
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 92 razy

Pole obu czworokątów tangramu

Post autor: aniu_ta »

tylko pamiętaj, że \(\displaystyle{ \frac{2}{16}}\) da się skrócić
ODPOWIEDZ