Pole trójkąta ABC

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kama881
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 21 maja 2011, o 22:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań

Pole trójkąta ABC

Post autor: kama881 »

Przyprostokątne trójkąta prostokątnego ABC pozostają w stosunku \(\displaystyle{ \left| AC\right|:}\)\(\displaystyle{ \left[ AB\right]}\)=3:4. Zakreślono okrąg o środku w punkcie O, \(\displaystyle{ O\in AB}\), przechodzący przez wierzchołek A i styczny do przeciwprostokątnej BC.
a) wykaż, że długość promienia okręgu jest równa połowie długości krótszej przyprostokątnej trójkąta
b) wiedząc dodatkowo, że pole koła wyznaczonego przez dany okrąg wynosi \(\displaystyle{ 4\pi}\)\(\displaystyle{ cm ^{2}}\), oblicz pole trójkąta ABC

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania. wynik w b) powinien być \(\displaystyle{ 10 \frac{2}{3}}\)
Awatar użytkownika
aniu_ta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 667
Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pomorskie
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 92 razy

Pole trójkąta ABC

Post autor: aniu_ta »



oznaczmy:

a=5x
b=3x
c=4x

z podobieństwa trójkątów:

\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{3x}{5x} = \frac{r}{4x-r}}\)

i z tego wyznacz \(\displaystyle{ r}\)

z punktem b) myślę, że sobie poradzisz (znając pole koła znamy też jego promień, znając promień znamy długości boków trójkąta).
kama881
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 21 maja 2011, o 22:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań

Pole trójkąta ABC

Post autor: kama881 »

tak poradziłam sobie z podpunktem b) dziękuję bardzo
ODPOWIEDZ